Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026, οι φοιτητές του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία IASIS και συγκεκριμένα στον χώρο του Connect Your City, στο πλαίσιο των Get Connected Days (GCD).
Τα Get Connected Days (GCD) αποτελούν μια σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων που έχουν ως στόχο να φέρουν τους φοιτητές του Κολλεγίου σε άμεση επαφή με φορείς και επαγγελματίες, μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις στους χώρους τους.
Λίγα λόγια για την IASIS και το Connect your City
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία IASIS ιδρύθηκε το 2005. Από το 2005 έως σήμερα στο επίκεντρο της Α.μ.Κ.Ε. IASIS βρίσκεται ο άνθρωπος. Βασικοί στόχοι του φορέα αποτελούν η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η δημιουργία ίσων ευκαιριών και νέων προοπτικών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, παροχή εξειδικευμένων ψυχιατρικών υπηρεσιών και ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα πρότυπα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στο πλαίσιο των δράσεών της, το Connect Your City είναι ένα Δίκτυο Κέντρων Νέων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς. Στα πλαίσια λειτουργίας τους, εφαρμόζονται δωρεάν προγράμματα και δράσεις για νέους ηλικίας 12 εώς 33 ετών.
To Connect Your City οργανώνει προγράμματα και δράσεις προκειμένου να συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη των νέων, μέσω της αλληλεπίδρασης τόσο μεταξύ τους όσο και με την κοινωνία. Σε πείσμα των καιρών, το Connect Your City, προσφέρει σε κάθε νέο τη δυνατότητα ν’ αναγνωρίσει τον εαυτό του, ν΄ ανακαλύψει και ν΄ αναδείξει τις δεξιότητες του μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των δημιουργικών δραστηριοτήτων, να κινητοποιήσει αλλά και να κινητοποιηθεί, να κοινωνικοποιηθεί, να δημιουργήσει, να ονειρευτεί.
Πηγή: https://www.iasismed.eu/iasis/connect-your-city/
Η επίσκεψη των φοιτητών του ICPS
Τα μέλη της ομάδας της IASIS παρουσίασαν το έργο, τη φιλοσοφία και τους βασικούς στόχους του φορέα, ενώ αναφέρθηκαν σε επιμέρους προγράμματα και δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Connect Your City.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στους φοιτητές του ICPS η παρουσίαση της δράσης της IASIS στη Λέσβο, στο πλαίσιο της οποίας 204 ασυνόδευτα παιδιά συμμετείχαν σε ένα τετραήμερο πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ουσιαστικής ανθρώπινης επαφής.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο Athens Connect Festival, το ετήσιο φεστιβάλ του Connect Your City, το οποίο αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία συνάντησης, δημιουργίας και κοινωνικής συμμετοχής. Άξιο να σημειωθεί ότι και φέτος το ICPS είχε την τιμή να συμμετάσχει στο φεστιβάλ, υλοποιώντας τη δική του δράση. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.icps.edu.gr/to-icps-sto-athens-connect-festival/
Παράλληλα, οι φοιτητές που συμμετείχαν στην επίσκεψη είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους στο Athens Connect Festival, συνδέοντας την προηγούμενη εμπειρία τους με όσα γνώρισαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης.
Η συνάντηση αποτέλεσε μια ενδιαφερουσα και ουσιαστική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο ενός φορέα που δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της ενδυνάμωσης των νέων.
Το ICPS ευχαριστεί θερμά την Α.μ.Κ.Ε. IASIS για τη φιλοξενία, την παρουσίαση του έργου της και την ευκαιρία που προσέφερε στους φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις της.


