Προσωπικό

Ηλίας Βασιλείου
B.Sc., M.Sc., Ph.D., Post-Ph.D.

Ο Ηλίας εξειδικεύτηκε στη Γλωσσολογία, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αριστεύσασα διπλωματική στο πεδίο της Γλωσσολογίας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Είναι αριστούχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ στην “Ειδική Αγωγή, Λογοθεραπεία και Συμβουλευτική” και  επιπλέον διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο με “Merit” από το Nottingham Trent University στο πεδίο του “Behaviour Management”.
 
Η Διδακτορική Διατριβή του, επίσης από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει λάβει ομοφώνως άριστα και κινείται στο πεδίο της παρέμβασης στην παραγωγή γραπτού λόγου σε μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, ενώ είναι από τις πρώτες διατριβές στην Ελλάδα με παρεμβατικές μεθόδους και πρακτικές προτάσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και σε εφήβους μαθητές.
 
Η Μετα-Διδακτορική του έρευνα κινείται στον χώρο της μελέτης των Επιτελικών Λειτουργιών (Executive Functions) μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, αλλά και μαθητών με τυπική ανάπτυξη.
 
Ως συνεργαζόμενος Καθηγητής, έχει διδάξει επί συναπτά έτη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, σε προγράμματα εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και επί σειρά ετών δίδαξε στο University of East London, στο πεδίο των Μαθησιακών Δυσκολιών, τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει επίσης επιμορφώσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Ειδική Αγωγή σε σχολικές περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία με Συμβούλους της Ειδικής και της Γενικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, ενώ έχει παρουσιάσει εκπομπές στην κρατική εκπαιδευτική τηλεόραση στο πεδίο της παραγωγής γραπτού λόγου.
 
Είναι ο σχεδιαστής και συγγραφέας της σειράς Δομημένων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Educational Playbox των Εκδόσεων Γρηγόρη στην Παρέμβαση στον Γραπτό Λόγο, για μαθητές με και χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες, τα οποία έχουν μεταφραστεί και στην Αγγλική Γλώσσα. Διαθέτει πλήθος δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε περιοδικά και συνέδρια, έχει υπάρξει μέλος οργανωτικών  επιτροπών και έχει επιμεληθεί την έκδοση τόμων  πρακτικών συνεδρίων με διεθνή συμμετοχή.
 
Έχει εργαστεί και συνεργαστεί με πλήθος εκπαιδευτικών φορέων Ειδικής Αγωγής στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με Κολλέγια και διεθνείς φορείς πιστοποίησης, με ειδικά σχολεία, ιδρύματα για το παιδί, κέντρα αξιολόγησης και υποστήριξης, συλλόγους για μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, για άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές κλπ.
 
 
Πρόσφατα επιλεγμένα Βιβλία- Δημοσιεύσεις
☞ Βασιλείου, Η. (2021). Educational Playbox- Πρόγραμμα Παρέμβασης στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου: Αφηγηματικός Λόγος, Αθήνα, Εκδόσεις Γρηγόρη (υπό έκδοση).
☞ Vasileiou, I., (2021). Educational Playbox- Intervention Programme in Written Production- Description, Athens, Grigoris Publications.
☞ Βασιλείου Η., (2020). Educational Playbox- Πρόγραμμα Παρέμβασης στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου, Περιγραφικός Λόγος, Αθήνα, Εκδόσεις Γρηγόρη.
☞ Βασιλείου, Η., Πολυχρονοπούλου, Σ., Παπαδάτος, Ι., Κουρουπέτρογλου, Γ. (2020). Στάσεις Εφήβων Μαθητών με και χωρίς Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες απέναντι στην Παραγωγή Γραπτού Λόγου και τη χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας. Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης. 8. 84. 10.12681/edusc.2657.
☞ Βασιλείου, Η., Πολυχρονοπούλου, Σ., Παπαδάτος, Ι., Κουρουπέτρογλου, Γ. (2020). Δείκτης Ορθογραφικής Ορθότητας Εφήβων Μαθητών με και χωρίς Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες κατά την Παραγωγή Γραπτού Λόγου στο χέρι και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης. 8. 69. 10.12681/edusc.2656.
☞ Στεφάνου, Α., Βασιλείου, Η., Καραμπατζάκη, Ζ. (2019). Διερεύνηση των συναισθηματικών δυσκολιών μητέρων παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης. 1. 1350. 10.12681/edusc.1747.
☞ Τσιορβά, Π., Βασιλείου, Η., Δημητρίου, Ε., (2019). Δυσκολίες των μαθητών Α’ Λυκείου με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (ΕΜΔ) στη μετάφραση και την κατανόηση των Αρχαίων: η οπτική των καθηγητών. Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης. 1. 1485. 10.12681/edusc.1760.
 

Δεξιότητες Εκπαιδευτή

Παραγωγή Γραπτού Λόγου
Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής
Γλωσσολογία Νοηματικής Γλώσσας
Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές
Συμβουλευτική & Λογοθεραπεία

Εκπαίδευση & Κατάρτιση

 • 2020-Present
  PostDoc στις Επιτελικές Λειτουργίες, ΔΕΠΥ, Αυτισμό
  Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
 • 2015-2018
  Ph.D. στην Ειδική Αγωγή
  Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
 • 2014-2015
  Pg.Cert. στη Διαχείριση Συμπεριφοράς
  Nottingham Trent University, UK
 • 2007-2009
  Μ.Α. Ειδικής Αγωγής, Λοθεραπείας & Συμβουλευτικής
  Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
 • 2001-2005
  B.Sc. Φιλολογίας-Γλωσσολογίας
  Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74