Προσωπικό

Μαρία Αγγελική Δεμέναγα,
B.Sc., Pg. Dip., M.A.

Η Μαριάντζελα  είναι Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπευτρία και Art Therapist, μέλος του British Psychoanalytic Council, του Tavistock Society of Psychotherapists, του Health and Care Professions Council και του British Association of Art Therapists. 
 
Το πρώτο της πτυχίο ήταν BSc/BA Hons in Psychology & Design Studies στο  London Guildhall University. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Κοινωτικό Σπίτι "ΘΕΤΙΣ" τις ΕΨΥΠΕ στα πλαίσια προγράμματος αποσυλοποίησης πρώην τροφίμων του ΠΙΚΠΑ Λέρου. Το 2005 ολοκλήρωσε το MA in Art Therapy στο Hertfordshire University. Η πρακτική της άσκηση ήταν σε δημοτικά σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές του Λονδίνου και σε ψυχιατρείο με οξέα περιστατικά. 
 
Από το 2006 εργάστηκε στην δημόσια υγεία στη Μεγάλη Βρετανία, στον τομέα της ψυχικής υγείας ενηλίκων αρχικά σε εξειδικευμένες δομές υψηλής και μεσαίας ασφάλειας με εγκληματολογικά ψυχιατρικά περιστατικά με ψύχωση και σχιζοφρένεια, διαταραχές προσωπικότητας, νοητική στέρηση και πολλαπλή διάγνωση. Στη συνέχεια εργάστηκε σε υπηρεσίες εξειδικευμένης ψυχοθεραπείας ενηλίκων στην κοινότητα παρέχοντας ατομικές και ομαδικές θεραπείες. Εκεί η δουλειά της ήταν με εφήβους και ενήλικες 16 με 75 ετών με διαταραχές προσωπικότητας, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, μετατραυματικό σοκ, ιδεοψυχαναγκαστικές ψυχώσεις, σχιζοφρένεια, πολλαπλές διαγνώσεις. Συνεργάστηκε με περιγεννετικές υπηρεσίες και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη και θεραπεία μητέρων με ψυχική νόσο. Παράλληλα συνεργάστηκε με άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχοντάς τους εποπτεία και εξειδικευμένη συμβουλευτική για την διαχείριση περίπλοκων περιστατικών. Ο ρόλος της συμπεριλάμβανε την εποπτεία εκπαιδευομένων κλινικών ψυχολόγων και ψυχιάτρων καθώς και εποπτεία άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας που εργάζονταν στην ίδια υγειονομική περιφέρεια.

Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην διαπολιτισμική ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία ενηλίκων στο Tavistock and Portman NHS Foundation Trust το 2015. Το 2017 ολοκλήρωσε μονοετή εκπαίδευση στην κλινική εποπτεία (ISW). 

Στην Αθήνα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια, εικαστική θεραπεύτρια και κλινική επόπτρια τόσο ιδιωτικά όσο και σε συνεργασία με φορείς που ενεργοποιούνται σε σχετικά κλινικά αντικείμενα. 
 
Ανακοινώσεις και Δημοσιεύσεις
 
• 9-10-11 Νοεμβρίου 2019, Αθήνα - 5ο Συμπόσιο  Εικαστικής Ψυχοθεραπείας με θέμα: “Το μεταμορφωτικό αντικείμενο στην τέχνη, την ψυχοθεραπεία και την κοινωνία”
• Συντονίστρια σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα:  “Το ΕΓΩ σε συνάρτηση με το περιβάλλον του”
• Συντονίστρια σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: “Βρέφος και παιδί: από το τραύμα στην επανόρθωση”
• 15-16 Οκτωβρίου 2010, Αθήνα -Παρουσίαση με θέμα: «Η τέχνη ίσως ο μόνος δρόμος έκφρασης σε βαριές παθολογίες».
• Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Όταν κινδυνεύουν τα παιδιά», Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος
• 20-23 Μαϊου 2010, Χανιά-Παρουσιαση Τίτλος: ΤΟ ART THERAPY ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό συνέδριο "Τέχνη και Ψυχιατρική"
 
Κεφάλαιο βιβλίου
 
• DEMENAGA, M.A., DAPHNE, J. (2010) An introduction to Art Psychotherapy, in Dr Victoria Tischler (ed.) Mental health psychiatry and the arts: A teaching handbook, Radcliffe, London. 
 
 
 

Δεξιότητες Εκπαιδευτή

Εικαστική Ψυχοθεραπεία
Εποπτεία
Διαπολιτισμική Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία
Εξειδικευμένη Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων & Εφήβων
Ψυχοδυναμική Διατύπωση και Κατανόηση Περιστατικών

Εκπαίδευση & Κατάρτιση

 • 2013-2015
  Εκπαίδευση στην Διαπολιτισμική Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία (D59I)
  Tavistock and Portman NHS Foundation Trust και University of Essex (στο Northern School of Child and Adolescent Psychotherapy)
 • 2010-2012
  M.A Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας (D58)
  Tavistock and Portman NHS Foundation Trust και University of Essex (στο Northern School of Child and Adolescent Psychotherapy)
 • 2005
  Μ.Α. Εικαστικής Ψυχοθεραπείας
  University of Hertfordshire, UK
 • 2001
  B.Sc. in Psychology & Design Studies
  London Metropolitan University, UK
Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74