Προσωπικό

Αλέξανδρος Βαλλίδης,
B.Sc., M.Sc.

Ο Αλέξανδρος σπούδασε Ψυχολογία (BSc) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και απέκτησε το πτυχίο του. Το 2012 ολοκλήρωσε την μεταπτυχιακή του εξειδίκευση στη συμβουλευτική των εξαρτήσεων για αλκοόλ και ναρκωτικά (BTec) και το 2017 απέκτησε τον  μεταπτυχιακό του τίτλο στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (MSc in Person-Centred Counselling and Psychotherapy). Στα πλαίσια της πρακτικής του άσκησης (2011) απασχολήθηκε ως θεραπευτής σε ξενώνα αποκατάστασης του ιδρύματος Δαφνί στο Περιστέρι και εκπόνησε τρείς μελέτες περιπτώσεων (case studies).
 
Στα πλαίσια της στρατιωτικής θητείας του (2013) στελέχωσε την ομάδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας του στρατοπέδου Κ.Ε.Τ.Θ Αυλώνα και στη συνέχεια στελέχωσε το κέντρο ημέρας και νοσηλείας στο στρατιωτικό νοσοκομείο της νήσου Λήμνου εισάγοντας στη συμβουλευτική διαδικασία 3 ερωτηματολόγια (General Health Quality, STAI-GR X1 για την αυτοεκτίμηση και το άγχος και για τη πολυδιάστατη κλίμακα απόδοσης ελέγχου της υγείας  MHLOC Scale). 
Εργάστηκε εθελοντικά από το 2014 έως και το 2015 στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας  Αμαρουσίου (Franco Basaglia)  όπου και συντόνιζε ομάδες στο κέντρο ημέρας (ομάδες μουσικοθεραπείας, βιωματικών ασκήσεων και ομάδες συνάντησης). Το έτος 2015 ολοκλήρωσε και την έρευνα του στο κέντρο ημέρας με τίτλο “Self-reference after an encounter group intervention for mental health users. An Interpretative Phenomenological Analysis”.
 
To 2015 στελέχωσε την ομάδα παιδικής προστασίας της ΜΚΟ PRAKSIS στη Σάμο με στόχο την καταγραφή και αρωγή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Το 2016 ανέλαβε ως συντονιστής και επιστημονικά υπεύθυνος τα προγράμματα ανθρωπιστικής παρέμβασης στη Σάμο της ΜΚΟ PRAKSIS (ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων, ομάδα παιδικής προστασίας εντός του ΚΥΤ Σάμου). Κατά την περίοδο από 2016 έως και 2017 ανέπτυξε εργαλεία για τον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντος (Best Interest Assessment form) των ασυνόδευτων παιδιών για τα οποία εκκρεμούσαν υποθέσεις οικογενειακής επανένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Την περίοδο 2017 έως και 2018, απασχολήθηκε ως επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής στο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα Άνω Πατήσια του Δήμου Αθηναίων. Την ίδια περίοδο συμμετέχει στην πανελλήνια ομάδα παιδικής προστασίας (National Child Protection Working Group).
Από το 2018 έως και σήμερα στελεχώνει το συμβουλευτικό κέντρο για τη διαχείριση του πένθους στην εταιρεία ΜΕΡΙΜΝΑ. Εργάζεται με οικογένειες, σε ατομικό επίπεδο, επίπεδο ζεύγους και συντονίζει ομάδες. Παράλληλα, έχει εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς για τη στήριξη μαθητών που θρηνούν.
 
Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα «Παιδική προστασία», «Πολιτισμική διαμεσολάβηση», «Κατάρτιση στη Συμβουλευτική θρήνου», «Αναπτυξιακό τραύμα». Έχει εκπαιδευτεί ως ειδικός παιδικής προστασίας (Child protection expert) από την International Rescue Committee. Aπό το 2013 εργάζεται (υπό εποπτεία) με κλινικά περιστατικά και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου.
 
Το 2019 συμμετείχε σε εκπαίδευση σε σχέση με το τραύμα (Neuroaffective relational Model). Την Περίοδο 2020 - 2021, στα πλαίσια της εργασίας του στο συμβουλευτικό κέντρο της ΑΜΚΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ανέλαβε ως συντονιστής την παιδοψυχιατρική υπηρεσία στήριξης ευάλωτων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στα πλαίσια της διαδικασίας μετεγκατάστασης. Την περίοδο 2020 -2021 στα πλαίσια της εργασίας του στο συμβουλευτικό κέντρο της ΑΜΚE ΜΕΡΙΜΝΑ, συμμετείχε στην ανάπτυξη οπτικοακουστικού υλικού για το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης της Μέριμνας, "ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ", για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο στην ευρωπαϊκή ένωση ως τρίτο καλύτερο πρόγραμμα Ψυχικής υγείας για το 2021.
 
Από το 2021 έως και σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής εταιρείας της Προσωποκεντρικής και βιωματικών προσεγγίσεων (PCE EUROPE) στην ευρωπαϊκή εταιρεία Ψυχοθεραπείας (EUROPEAN ASSOCIATION FOR PSYCHOTHERAPY). Επίσης, είναι τακτικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ευρωπαϊκής εταιρείας ψυχοθεραπείας (Science and Research Committee - SARC).
 
Αλέξανδρος είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ευρωπαϊκής εταιρείας Προσωποκεντρικής της PCE Europe, επίσης είναι γραμματέας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ).
 
Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και εκπαιδεύσεις σε κέντρα Ψυχικής υγείας και ομάδες παιδικής προστασίας με θέματα: «Η απώλεια και η διαχείριση θρήνου», «Αυτοτραυματισμός στους εφήβους», «Διαχείριση του εργασιακού στρες».
 
Το επαγγελματικό του ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη συμβουλευτική θρήνου, στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, στη συμβουλευτική εξαρτήσεων και στη θεραπεία του ψυχικού τραύματος.
 
 
Συγγραφή 
 
Παπαδάτου Δ., Τσελεπή Ν., Βαλλίδης Α., Χατζηθανάση Β., Καζάκου Μ., Δελβερίδης Χ., Αρβανιτάκη Δ., Παπαστυλιανού Δ., Λαμπροπούλου Ε. και Vahedi M., (2019). Κατευθυντήριες οδηγίες για καλές πρακτικές για τη διαχείριση του Στρες για εργαζόμενους που στηρίζουν ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. «Μέριμνα» Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο. Αθήνα. ISBN: 978-618-84458-0-2.
Παπαδάτου Δ., Παναγιωτοπούλου Δ., Παπαστυλιανού Δ., Ζάχου Ε., Χατζηθανάση Β., Βαλλίδης Α., (2019). Κατευθυντήριες οδηγίες για καλές πρακτικές. Αυτοτραυματισμός: στηρίζοντας έφηβους πρόσφυγες και μετανάστες. «Μέριμνα» Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο. Αθήνα. ISBN: 978-618-84458-5-7.
 
 

Δεξιότητες Εκπαιδευτή

Συμβουλευτική Θρήνου
Συμβουλευτική Εξαρτήσεων
Ομάδες Συνάντησης
Τραύμα
Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

Εκπαίδευση & Κατάρτιση

  • 2013-2017
    M.Sc. in Person-Centred Counselling & Psychotherapy
    University of Strathclyde, UK.
  • 2011-2011
    BTEC Advanced Professional Certificate in Counseling the Alcohol and Drug Dependent Client
    Pearson Edexcel
  • 2007-2011
    B.Sc. Ψυχολογίας
    Πάντειο Πανεπιστήμιο
Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74