Προσωπικό

Φώτιος Σπυρόπουλος, B.Sc., M.Sc., Ph.D., Post Ph.D.

Ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εκτελώντας έργο του ΕΛΙΔΕΚ με θέμα την νομική αντιμετώπιση των fake news. Επίσης, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει υπάρξει Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Τακτικός Καθηγητής Εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Έχει συνεργαστεί ως Καθηγητής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα καθώς και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτης Καθηγητής ή ερευνητής (π.χ. ADA University στο Αζερμπαϊτζάν). Έχει, επίσης, μιλήσει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει ή επιμεληθεί την έκδοση τριών επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλο για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.).
Εκπόνησε διατριβή για το σύνθετο ζήτημα της νομικής αντιμετώπισης του hacking με επιβλέποντα τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη και για την εκπόνηση της διατριβής του απονεμήθηκε η υποτροφία του προγράμματος «Ηράκλειτος II»- πρώτευσε μεταξύ των υποψηφίων στους οποίους απονεμήθηκε η εν λόγω υποτροφία (βαθμός: 10,00/10,00). Η διατριβή του έγινε δεκτή από το τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών με “Άριστα παμψηφεί”. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 – 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 – 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος είναι μέλος αρκετών επιστημονικών ενώσεων (π.χ. Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκληματολογίας, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων κ.α.). Από το 2014 είναι ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ. και Ταμίας του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Τέλος, ασκεί μάχιμη δικηγορία ως Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της εταιρείας “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και έχει εκπροσωπήσει εντολείς του σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες της τελευταίας δεκαετίας. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ως οικονομικός σύμβουλος είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Δεξιότητες Εκπαιδευτή

Hλεκτρονικό έγκλημα και πνευματική ιδιοκτησία
Προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασία ανηλίκων
Οργανωτικές και διαχειριστικές δεξιότητες
Επικοινωνιακές δεξιότητες
Διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας

Εκπαίδευση & Κατάρτιση

 • 2018-present
  Post Ph.D.
  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
 • 2009-2015
  Ph.D. στην Ποινική Δικαιοσύνη (Ποινικό Δίκαιο και Εγκληματολογία)
  Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • 2007-2011
  B.Sc. στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
  Πανεπιστήμιο Πειραιώς
 • 2008-2010
  M.Sc. Εγληματολογίας
  Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • 2008-2010
  M.Sc. Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία
  Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • 2001-2006
  B.Sc. Νομικής
  Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74