Προσωπικό

Παναγιώτης Απότσος,
B.Sc., Pg.Dip., M.Sc., ECP

Ο Παναγιώτης αν και ξεκίνησε με οικονομικές σπουδές, η επαφή του με την Προσωποκεντρική Προσέγγιση τον οδήγησε σε αλλαγή καριέρας και έτσι το 2007 ολοκληρώνει το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και έλαβε την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου από τη Νομαρχία Αθήνας. Κατά την περίοδο 2003-2004 και 2007-2008 εκπαιδεύτηκε/συνεργάστηκε στη διευκόλυνση Ομάδας Προσωπικής Ανάπτυξης από την Πόλλυ Ιωσηφίδη και τον Ιούλιο Ιωσηφίδη αντίστοιχα.
 
Συμμετείχε με παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης που έγινε στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2009. Διετέλεσε μέλος της Ομάδα Δράσης των Συμβούλων χωρίς Σύνορα της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ). Το 2009 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της ΕΕΣ και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρός της μέχρι  το 2011.
 
Το 2009 έγινε δεκτός στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης (MSc),  της Ανώτατης Nοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας – Τμήμα Ψυχικής Υγείας, από το οποίο αποφοίτησε με Άριστα το 2011.  Έχει ολοκληρώσει το 4ο έτος της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας και έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί στο τεστ μελανοκηλίδων του Rorshach. Εκπαιδεύτηκε στη Διάγνωση και Θεραπεία των Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών στο διετές Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).
Εργάστηκε ως Καθηγητής, Διευκολυντής και Εσωτερικός /Εξωτερικός Επόπτης στο Athenian College.
 
Συμμετέχει στη Θεραπευτική Ομάδας του Σεξουαλικού Ιατρείου στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Επίσης είναι εξωτερικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ψυχοκοινωνικών Μελετών (ΕΨΥΜΕ) Β. Ελλάδας. Εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχολόγος/Ψυχο-Σεξολόγος και ασκεί Εποπτεία στη Συμβουλευτική. Έχει συνεργαστεί με τοπικές εφημερίδες γράφοντας άρθρα ψυχολογικού ενδιαφέροντος. 
 
Ο  Παναγιώτης είναι μέλος: του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της WAPCEPC (World Association for Person Centered & Experiential Psychotherapy & Counselling), και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας.
 
Συνεργάζεται με το ICPS ως εκπαιδευτής και επόπτης στο πρόγραμμα «Professional Diploma in Therapeutic Counselling» και έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει τα σεμινάρια «Διαταραχές φύλου της παιδικής ηλικίας» και «Εισαγωγή στις Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές». Στα επιστημονικά/κλινικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της Προσωποκεντρικής Θεωρίας και Θεραπείας σε τομείς συγκεκριμένων διαταραχών όπως είναι οι Ψυχοσεξουαλικές, καθώς και η έρευνα της ποιότητας ζωής στην Ψυχιατρική Αποκατάσταση. 
 
Δημοσιεύσεις: 
 
Απότσος Π. «Η Επίδραση της Προσωποκεντρικής Θεραπείας στην οργανισμική πραγματικότητα». Η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία Σήμερα - Διαδρομή και Προκλήσεις. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου. Κοντύλι, Αθήνα 2012: σ.  215-220.
Απότσος Π. «Η Εικαστική Θεραπεία στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με ψυχιατρικές διαταραχές». Ψυχιατρική 2012; 23(3):245-254. 
 

 

Δεξιότητες Εκπαιδευτή

Προσωποκεντρική Συμβουλευτική
Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές
Εποπτεία
Προπαρασκευαστικός Θρήνος

Εκπαίδευση & Κατάρτιση

 • 2015
  Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας – ECP
  European Association for Psychotherapy
 • 2009-2011
  M.Sc. στην Ψυχική Υγεία
  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • 2003-2007
  B.Sc. Ψυχολογίας
  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • 1999-2003
  Pg. Diploma στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική
  University of Strathclyde (ICPS)
 • 1976-1981
  B.Sc. Οικονομικών Επιστημών
  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74