ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι. ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

Μοναχική γυναίκα στην Προσωποκεντρική Θεραπεία

Η Κατασκευή της Μοναχικής Γυναίκας στην Προσωποκεντρική Θεραπεία: Ανάλυση Λόγου
 
Αυτή η μελέτη παρουσιάζει μία ανάλυση λόγου από υλικό συνέντευξης,  κατά την οποία  μοναχικές θεραπεύτριες της  Προσωποκεντρικής Προσέγγισης εκφράζονται σχετικά με  το πώς δουλεύουν με τις μοναχικές πελάτισσές τους.  Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει τους τρόπους κατά τους οποίους ο Προσωποκεντρικός λόγος κατασκευάζει τη μοναχική πελάτισσα.  Η ανάλυση του υλικού βασίζεται στην ανάλυση λόγου του Foucauld όπως την παρουσιάζει η Willig (2008).  
 
H μοναχικότητα σε αυτήν την εργασία, λαμβάνεται ως μία κοινωνική κατασκευή, και η ανάλυση επιχειρεί να αποκαλύψει τους τρόπους με τους οποίους οι Προσωποκεντρικές θεραπεύτριες κατασκευάζουν την ατομικότητα, αντλώντας πηγές από άκρως αντικρουόμενους ιδεολογικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του Προσωποκεντρικού. Παρουσιάζονται οι τέσσερις βασικές κατασκευές λόγου της μοναχικότητας που αντλούν οι Προσωποκεντρικές θεραπεύτριες και υπογραμμίζονται οι προσπάθειές τους  να κατασκευάσουν μια θετική εικόνα της μοναχικής γυναίκας ως μίας ανεξάρτητης γυναίκας που βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικότητάς της.  Σε γενικές γραμμές, με διακυμάνσεις ανάμεσα στις ιδεατές και στις επικριτικές κατασκευασμένες εικόνες της μοναχικότητας, η Προσωποκεντρική θεραπεία φαίνεται ότι κατασκευάζει τη μοναχικότητα ως έναν «προβληματικό» και αμφιλεγόμενο τρόπο ύπαρξης ο οποίος είναι τοποθετημένος σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό και πολωμένο περιβάλλον  λόγων. 
Τέλος, αυτή η εργασία προβάλει μία κριτική πολιτική ανάλυση της Προσωποκεντρικής κατασκευής της μοναχικότητας με το ερώτημα εάν θα μπορούσε η Προσωποκεντρική Προσέγγιση να αντιμετωπίσει την πρόκληση των επικρατούντων λόγων της μοναχικότητας διατηρώντας ταυτόχρονα τις βασικές προσωποκεντρικές προϋποθέσεις.
 
Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74