Τα Προγράμματα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ στην ΤΕΧΝΙΚΗ του FOCUSING

Περιγραφή Προγράμματος

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Πιστοποιητικού (Postgraduate Certificate) στην Τεχνική του Focusing, μιας εκ των εφαρμοσμένων φυλών της Προσωποκεντρικής - Βιωματικής Προσέγγισης. 
 
Το πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με τη Σχολή Υγείας, Κοινωνικής Εργασίας και Αθλητισμού του δημοσίου Πανεπιστημίου του Central Lancashire και αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα στο αντικείμενο στην Ελλάδα επίπεδου 7 (Master) στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και το οποίο χορηγεί ECTS (30 Credits).
 
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα  στο οποίο διδάσκεται η μέθοδος του Focusing. Η διεργασία Εστίασης – Focusing, είναι μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό φιλόσοφο και ψυχολόγο Eugene Gendlin. Πρόκειται για μια προσανατολισμένη στη διαδικασία προσέγγιση της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής διεργασίας, που τονίζει τη σημασία της ακρόασης των σωματικών αισθήσεων του ατόμου. Η διεργασία Εστίασης, είναι πολύ σημαντική για τη θεραπευτική διαδικασία, καθώς βοηθάει τον πελάτη να αποκτήσει πρόσβαση στη σωματική αίσθηση που κάθε φορά έχει το σώμα, εφόσον το σώμα γνωρίζει πρώτο από όλα αυτό που συμβαίνει. Η διεργασία αυτή, ως σκόπιμη καθοδηγούμενη προσπάθεια, πρέπει να γίνεται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης, "όχι να ασκείται αποκλειστικά" όπως σημειώνει ο ίδιος ο Eugene Gendlin το 1969. Βέβαια, από τότε κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Όταν διδαχτούμε τη διαδικασία της εστίασης στο σώμα θα είμαστε έτοιμοι να τη χρησιμοποιούμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας.

Λίγα λόγια για τον ευρηματικό συνεργάτη του C.Rogers, Eugene Gendlin, που δημιούργησε την τεχνική της Εστίασης – Focusing: 

Ο Eugene Gendlin (1926-2017) ήταν διακεκριμένος Αμερικανός φιλόσοφος και ψυχολόγος, γνωστός για το έργο του στους τομείς της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας. O Eugene T. Gendlin γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1926 στη Βιέννη της Αυστρίας. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του το 1939 για να ξεφύγει από το ναζιστικό καθεστώς. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου αργότερα απέκτησε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία. Ο Gendlin ήταν στενός συνεργάτης του Carl Rogers και οι πρώτες παρατηρήσεις του αφορούσαν τη διευκόλυνση στη διεργασία της Προσωποκεντρικής συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, ειδικά όταν ο πελάτης δεν μπορεί να προχωρήσει και αισθάνεται ότι έχει «καθηλωθεί». Ανέπτυξε αυτή την προσέγγιση ως έναν τρόπο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της παραδοσιακής ομιλητικής θεραπείας και της διεργασίας ενσωμάτωσης του βιώματος και των ανθρώπινων συναισθημάτων των πελατών. Από την δημιουργία της μέχρι σήμερα, η διεργασία Εστίασης στο σώμα αποτέλεσε την  αφετηρία για την έμφαση που δίνεται πλέον στις βιωματικές μεθόδους και στην σχέση τους με το σώμα στην  παγκόσμια προσωποκεντρική και βιωματική κοινότητα
 
 
Στο πρόγραμμα οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην Τεχνική του Focusing στο πλαίσιο των Προσωποκεντρικών και Βιωματικών θεραπειών, με έμφαση στην έννοια της βιωμένης αίσθησης (felt sense). Αυτή είναι μια σωματική αίσθηση, που αλληλεπιδρά με όλα όσα γίνονται γύρω μας και  έχει βαθιά γνώση του τι μας συμβαίνει και μπορεί να δώσει πληροφορίες για τις εσωτερικές μας εμπειρίες. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια της ανάπτυξης της εσωτερικής ακρόασης, διευκολύνοντας τον πελάτη να δημιουργήσει εντός του, έναν ασφαλή και ανοιχτό χώρο για εξερεύνηση και αυτοαναστοχασμό, δίχως αυτό-επίκριση.

Το Focusing είναι μια διαδικασία συγκεκριμένων βημάτων που περιλαμβάνει την επίγνωση μιας βιωμένης αίσθησης, την αναγνώρισή της και στη συνέχεια την ήπια εξερεύνησή της μέσω ανοιχτών ερωτήσεων και εσωτερικού διαλόγου. Στόχος του είναι να δημιουργηθεί σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της βιωμένης αίσθησης που αναδύεται.
Μέσω του Focusing, η βιωμένη αίσθηση μπορεί να «συμβολοποιηθεί», συχνά μέσω λέξεων ή εικόνων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να κατανοήσουν και να εκφράσουν καλύτερα ό,τι τους συμβαίνει στο «εδώ και τώρα» και τις εσωτερικές συγκρούσεις τους.

Καθώς τα άτομα εμπλέκονται στη διαδικασία του Focusing, μπορεί να βιώσουν μια αίσθηση συντονισμού ή ανακούφισης όταν βρουν  τις σωστές λέξεις ή εικόνες για να περιγράψουν την αίσθηση που αισθάνονται. Αυτός ο συντονισμός υποδηλώνει μια μετατόπιση προς μεγαλύτερη σαφήνεια και συναισθηματική απελευθέρωση.
 
Το Μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα, εκπαιδεύει στη στόχευση και αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών και  προβλημάτων και παρέχει ένα σημαντικό εργαλείο στον θεραπευτή, ειδικά όταν οι συναισθηματικές και γνωστικές δυσκολίες φαίνονται ανυπέρβλητες για τον πελάτη. Το Focusing, συγχρόνως, προσφέρει υποστήριξη στο έργο του θεραπευτή, καθώς οι πελάτες αντιμετωπίζουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, βιώνουν έναν επικριτικό εαυτό και τείνουν να αποξενώνονται από την εμπειρία τους με επιβλαβή για την ψυχική υγεία τους αποτελέσματα. Τέλος, βοηθάει τον πελάτη να έρθει σε συνάντηση με τον εαυτό του  και προσφέρει μια λειτουργική βάση για ψυχολογική αλλαγή.
 

 

Μεταξύ άλλων καλύπτει:

 • Εκπαίδευση στις θεωρητικές βάσεις του Focusing, τη θεραπευτική διεργασία και την εφαρμογή σε ειδικούς πληθυσμούς με εξειδικευμένες ανάγκες
 • Βιωματική εκπαίδευση μέσα από εργασία και ανατροφοδότηση από έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες εκπαιδευτές. 
 • Εκπαίδευση σε συγκεκριμένες δεξιότητες όπως η δημιουργία ανοιχτού χώρου (clearing space), Συντονισμός – Συνήχηση (Resonating).
 • Κλινική Εποπτεία του εκπαιδευόμενου. 
 • Εμβάθυνση της γνώσης και κατανόησης της σύνδεσης μεταξύ της έρευνας, της θεωρίας και της πρακτικής στην τεχνική του Focusing στα πλαίσια των Προσωποκεντρικών & Βιωματικών θεραπειών.  
 • Προσωπική ανάπτυξη μέσω βιωματικής έκθεσης και ομαδικής διαδικασίας.
 • Ζητήματα σύνθετης ψυχοπαθολογίας και θέματα ψυχικής δυσφορίας (άγχος, κατάθλιψη, εθισμός και αποκατάσταση, θέματα φύλου, θλίψη και απώλεια).
 • Focusing με παιδιά. 
 • Εργασία με σωματικές ασθένειες και χρόνιο πόνο.
 • H ανάπτυξη της ταυτότητας των θεραπευτών μέσω πολιτισμικών και κοινωνικών διαστάσεων.
 • Εφαρμογές στην τέχνη και στην αξιοποίηση των συμβολικών μέσων στη διεργασία εστίασης. 
   

   

Επιπλέον σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

 • Postgraduate Certificate με διεθνή αναγνώριση από ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Αγγλίας.
 • Το μοναδικό «επαγγελματικό» πρόγραμμα αυτού του είδους στην Ελλάδα που χορηγεί ECTS.
 • Εφαρμοσμένο πρόγραμμα με πρακτική άσκηση και κλινική εποπτεία στο ειδικό εργαστήριο ψυχοθεραπείας του ICPS και σε φορείς ψυχικής υγείας.
 • Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας και την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Προσωποκεντρικής & Βιωματικής Προσέγγισης.
 • Ευέλικτο πρόγραμμα ώστε να συνδυάζεται με άλλες υποχρεώσεις.
   

Κριτήρια Εγγραφής:

 

 • Πανεπιστημιακό πτυχίο, κατά προτίμηση στην Ψυχολογία ή σε σχετικό με την εξειδίκευση επιστημονικό κλάδο (π.χ. ιατρική, νοσηλευτική με εξειδίκευση στην ψυχική υγεία, κοινωνικών λειτουργών, κοινωνιολόγων).
 • Μεταπτυχιακή ή αντίστοιχη επαγγελματική εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Βιωματική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία ή άλλη προσέγγιση, σε αδειοδοτημένο από το Ελληνικό κράτος φορέα εκπαίδευσης ή από αντίστοιχο φορέα του εξωτερικού.
 • Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (το πρόγραμμα προσφέρεται στα Ελληνικά, αλλά η γνώση αγγλικών είναι απαραίτητη για τη μελέτη της βιβλιογραφίας).
 • Επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής (συνέντευξη ή/και ψυχομετρική αξιολόγηση).

Δομή Προγράμματος

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία βασικά μέρη.

Το πρώτο, περιλαμβάνει διαλέξεις οι οποίες σχετίζονται με την Προσωποκεντρική Βιωματική Προσέγγιση και την τεχνική του Focusing, τις κύριες αρχές και την εξέλιξη του Focusing, την έννοια της Εστίασης, τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά του θεραπευτή που εφαρμόζει τη διεργασία εστίασης. Επίσης θα συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό η διεργασία εστίασης σε σχέση με τη μη κατευθυντικότητα.  

Το δεύτερο μέρος, επικεντρώνεται στην εφαρμογή της τεχνικής του Focusing. Πιο συγκεκριμένα, Δημιουργία χώρου στη θεραπευτική διαδικασία, Τρόποι προσέγγισης σύνθετων ζητημάτων, Η βιωμένη αίσθηση, Αναγνωρίζοντας σημεία, Εστιάζοντας στη σχέση με τον εαυτό και το σώμα και διεργασία εστίασης και αποτελεσματικότητα θεραπείας

Στο τρίτο μέρος, οι φοιτητές θα εξειδικευτούν σε ειδικές συνθήκες με ειδικούς πληθυσμούς. Πιο συγκεκριμένα, δουλεύοντας με πελάτες που βιώνουν έντονο άγχος, κατάθλιψη, εθισμούς, ζητήματα  φύλου και διεργασίες θρήνου. Επίσης, δουλεύοντας με παιδιά και καλλιεργώντας διαφορετικούς τρόπους εστίασης με διαφορετικά μέσα όπως η αξιοποίηση της τέχνης στη θεραπευτική διαδικασία
 

 

Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση:

Η ακαδημαϊκή αξιολόγηση στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό γίνεται με ποικιλία μεθόδων και περιλαμβάνει εργασίες, παρουσιάσεις, εξετάσεις, case studies, role play, αυτό-αξιολογήσεις, ημερολόγια κ.α.

 

Γιατί να το κάνεις;

 • Θα αποκτήσεις πολύπλευρες γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες σε διαφορετικές σχολές στη Ψυχοδυναμική θεωρία προσωπικότητας και θεραπείας.
 • Θα αποκτήσεις κατάρτιση στην διεργασία εστίασης Focusing, η οποία είναι μια θεραπευτική τεχνική με πλήθος εφαρμογών στη συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία.
 • Θα αποκτήσεις μια στοχευμένη θεραπευτική εξειδίκευση για να δουλέψεις με ζητήματα που μαστίζουν το άνθρωπο σήμερα (κατάθλιψη, αυτό-επίκριση, αποξένωση).
 • Θα αποκτήσεις ένα σημαντικό εργαλείο για να εμπλουτίσεις την πρακτική σου σε σχέση με συνθήκες όπου γνωστικά και συναισθηματικά ο πελάτης δεν μπορεί να προχωρήσει.
 • Θα διευρύνεις την πρακτική σου εντάσσοντας εργαλεία που στοχεύουν και στην εμπερίεξη του σώματος στη διεργασία της θεραπείας. 
 • Θα ξεχωρίσεις με την απόκτηση ενός Πανεπιστημιακού Postgraduate Certificate στο αντικείμενο σε επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και θα λάβεις 30 ECTS.
 • Θα σπουδάσεις στο κατεξοχήν εξειδικευμένο Κολλέγιο, με εμπειρία άνω των 30 ετών, στο αντικείμενο της Ψυχολογίας.
 • Θα εκπαιδευτείς από επαγγελματίες με μεγάλη πείρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 • Θα γίνεις μέλος της οικογένειας του ICPS, της μεγαλύτερης σχολής Ψυχολογίας στην Ελλάδα σε αριθμό προγραμμάτων, του Πανεπιστημίου UCLan και της Ελληνικής Εταιρείας Αντλεριανής Ψυχολογίας.
   

Προοπτικές

Το Μεταπτυχιακό στοχεύει στην ανάπτυξη όλων εκείνων των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα καταστήσουν τον απόφοιτο ανταγωνιστικό όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά εργασίας σε σχέση με την εφαρμογή της Τεχνικής του Focusing.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος ανάλογα με την προηγούμενη εκπαίδευση τους, καταλαμβάνουν θέσεις σε:

 • δομές ψυχικής υγείας
 • οργανισμούς υποστήριξης ευπαθών ομάδων
 • οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης ειδικών ομάδων του πληθυσμού
 • ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες στήριξης σε ευπαθείς πληθυσμούς
 • σχολεία, συμβουλευτικούς σταθμούς και επιχειρήσεις

Φυσικά, μια ακόμα δραστηριότητα των αποφοίτων του προγράμματος είναι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος με την παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών.

 

Καθηγητές

Ζαφειρία Δετοράκη,
B.Sc., Pg. Dip., ECP

Ψυχοθεραπεία, Κλινική Εποπτεία, Focusing, Εξαρτήσεις, Ομαδική Θεραπεία

  Μαρία Κεφαλοπούλου,
  B.Sc., Pg. Dip., M.Sc., Ph.D., ECP

  Ψυχοθεραπεία, Κλινική Εποπτεία, Κακοποίηση, Βία, Κοινωνική Ψυχολογία

   Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
   Εγγραφείτε στο Newsletter μας

   php74