Προγράμματα Συμβουλευτικής

ADV.CERT. ΠΡΟΣΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Περιγραφή Προγράμματος

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Advanced Certificate στην Προσωποκεντρική Βιωματική (Εμπειρική) Συμβουλευτική για την Κατάθλιψη!
 
Το πρόγραμμα προσφέρεται σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινοτικής Υγείας και Μαιευτικής του δημοσίου Πανεπιστημίου του Central Lancashire και αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα στο αντικείμενο στην Ελλάδα επίπεδου 7 (Master) στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και το οποίο χορηγεί ECTS (20 Credits).
 
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης το οποίο κανονικά προσφέρεται αποκλειστικά σε εργαζόμενους συμβούλους και ψυχοθεραπευτές του NHS. Το ICPS στην Αθήνα, είναι το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει λάβει το δικαίωμα να εκπαιδεύσει επαγγελματίες εκτός NHS!
 
Το PCE-CfD (Person-Centred Experiential Counselling for Depression) αποτελεί μια πρωτοποριακή εξέλιξη στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για το πρώτο δομημένο μοντέλο πρακτικής εφαρμογής της Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας και μια από τις υψηλής-έντασης ψυχολογικές θεραπείες που προσφέρονται από το IAPT (Improving Access to Psychological Therapies) για την θεραπεία της κατάθλιψης.
 
Το δομημένο αυτό μοντέλο, είναι κατάλληλο για ανθρώπους με επίμονα κάτω-του-ορίου (sub-threshold) καταθλιπτικά συμπτώματα ή ήπια προς μέτρια κατάθλιψη, όπου συνιστώνται 6 έως 10 συνεδρίες σε μια περίοδο 8 έως 12 εβδομάδων. Στις περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης, το μοντέλο διαμορφώνεται σε έως και 20 συνεδρίες. 
 
Το πρόγραμμα εκπαιδεύει στη στόχευση και αντιμετώπιση των συναισθηματικών προβλημάτων που υποβόσκουν κατά την περίοδο της κατάθλιψης, αλλά και τις προσωπικές διεργασίες, όπως η χαμηλή αυτό-εκτίμηση και η υπερβολική αυτοκριτική, οι οποίες συχνά ενισχύουν την καταθλιπτική διάθεση. Η θεραπεία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους πελάτες να συνδεθούν με τα υποβόσκοντα συναισθήματα, να τα κατανοήσουν και να αναλογιστούν τις νέες αντιλήψεις ή ερμηνείες που αναδύονται. Αυτό με τη σειρά του, προσφέρει μια βάση για ψυχολογική αλλαγή.
 
Το PCE-CfD έχει τις ρίζες του στο Skills for Health Humanistic Competence Framework που αναπτύχθηκε από τους Roth, Hill και Pilling (2009) και το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τα Εθνικά Στάνταρντ Επαγγέλματος (National Occupational Standards – NOS) των ψυχοθεραπευτών.  
 
Στο πρόγραμμα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε ως επισκέπτη εκπαιδευτή, τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου “Person-Centred Experiential Counselling for Depression” (2019), Αναπληρωτή Καθηγητή του University of Nottingham και Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Person-Centred and Experiential Psychotherapies and CounsellingProfessor David Murphy.
 

Μεταξύ άλλων καλύπτει:

 • Εκπαίδευση στο θεωρητικό υπόβαθρο, τις αρχές και το μοντέλο εφαρμογής του PCE-CfD.
 • Ανάπτυξη όλων των δεξιοτήτων που προβλέπονται στο Competence Framework για το PCE-CfD σχετικά με την ικανότητα του θεραπευτή-συμβούλου να εργαστεί αποτελεσματικά με την κατάθλιψη είτε εντός πλαισίου ή στην ιδιωτική άσκηση.
 • Κλινική Εποπτεία του εκπαιδευόμενου σε περιστατικά συμβουλευτικής της κατάθλιψης.
 • Εμβάθυνση της γνώσης και κατανόησης της σύνδεσης μεταξύ της έρευνας, της θεωρίας και της πρακτικής στη θεραπεία της κατάθλιψης.
 • Προσωπική ανάπτυξη μέσω βιωματικής έκθεσης και ομαδικής διαδικασίας.

 

Επιπλέον σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

 • Advanced Certificate με διεθνή αναγνώριση από το 5ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Αγγλίας.
 • Το μοναδικό «επαγγελματικό» πρόγραμμα αυτού του είδους στην Ελλάδα που χορηγεί ECTS.
 • Εφαρμοσμένο πρόγραμμα με πρακτική άσκηση και κλινική εποπτεία στο ειδικό εργαστήριο ψυχοθεραπείας του ICPS.
 • Το πρόγραμμα προσφέρεται στην Αγγλία αποκλειστικά σε εργαζόμενους του NHS, με μοναδική εξαίρεση το πρόγραμμα που προσφέρεται στο ICPS στην Αθήνα.
 • Ευέλικτο πρόγραμμα ώστε να συνδυάζεται με άλλες υποχρεώσεις.


 

Κριτήρια Εγγραφής:

 

 • Μεταπτυχιακή ή αντίστοιχη εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Βιωματική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία ή άλλη ανθρωπιστική προσέγγιση.
 • Γνώση Αγγλικής γλώσσας.
 • Επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής.
 • Τουλάχιστον 2 έτη εργασιακής εμπειρίας με πελάτες/περιστατικά σε κοινά προβλήματα ψυχικής υγείας. Εμπειρία στο Brief Therapy και ειδικά στην κατάθλιψη θα προτιμηθεί.
 

Ειδικές Εκπτώσεις Εγγραφής:

 

Δομή Προγράμματος

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία βασικά μέρη:

 • Το πρώτο, περιλαμβάνει διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια και πρακτικές εκπαιδεύσεις στην Προσωποκεντρική Βιωματική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία και την Κατάθλιψη. Διερευνώνται ζητήματα όπως, η Φιλοσοφική & Θεωρητική βάση της ΠΠ στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, οι Θεωρίες Θεραπείας, Προσωπικότητας και Αλλαγής και η σχέση με την κατάθλιψη, η ψυχοπαθολογία και παιδική κατάθλιψηκατάθλιψη στην εφηβείακατάθλιψη ενηλίκων κ.α.
 • Το δεύτερο μέρος, επικεντρώνεται στο μοντέλο και την εφαρμογή του PCE – CfD και περιλαμβάνει ζητήματα όπως, το Competence Framework για τον σύμβουλο – ψυχοθεραπευτή, κατανόηση της αποτελεσματικότητας (βάσει της μελέτης), η Φαινομενολογία της κατάθλιψης και ο εαυτόςαυτορρύθμισηδιαχείριση συναισθήματος και συναισθηματική διευκόλυνσηβραχεία θεραπεία της κατάθλιψηςαυτοκτονικότητα και ανάλυση ρίσκουεκπαίδευση στα Προσωποκεντρικά ψυχομετρικά εργαλεία (π.χ. PCEPS) για τη συμβουλευτική της κατάθλιψης κ.α.   
 • Ενώ το τρίτο και τελευταίο μέρος, αποτελείται από εφαρμογή των γνώσεων και δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί σε συγκεκριμένα περιστατικά του εκπαιδευόμενου και παρουσίαση/αξιολόγηση τους.

 

Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση:

 

 • Video Αξιολόγησης 20 λεπτών
 • Eργασίες αντανάκλασης και ανασκόπησης 
 • 4 έως 6 ηχογραφημένες συνεδρίες
 • Portfolio (Ημερολόγιο 80 ωρών κλινικής πρακτικής και 6 ωρών τουλάχιστον κλινικής εποπτείας)
 

Γιατί να το κάνεις;

 • Θα αποκτήσεις εις βάθος κατάρτιση και γνώση στην εφαρμογή του μοντέλου PCE-CfD για την κατάθλιψη.
 • Θα ξεχωρίσεις με την απόκτηση ενός Πανεπιστημιακού Advanced Certificate στο αντικείμενο σε επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και θα λάβεις 20 ECTS.
 • Θα σπουδάσεις στο κατεξοχήν εξειδικευμένο Κολλέγιο, με εμπειρία 30 ετών, στο αντικείμενο της Ψυχολογίας.
 • Θα εκπαιδευτείς από επαγγελματίες με μεγάλη πείρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 • Θα γίνεις μέλος της οικογένειας του ICPS, της μεγαλύτερης Σχολής Ψυχολογίας στην Ελλάδα σε αριθμό προγραμμάτων και του 5ου μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Αγγλίας.


Προοπτικές

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη όλων εκείνων των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα καταστήσουν τον απόφοιτο ανταγωνιστικό όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά εργασίας, σε σχέση με την θεραπεία της κατάθλιψης με βάση τη μοναδική πιστοποιημένη εκπαίδευση ανθρωπιστικής προσέγγισης.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος ανάλογα και με την προηγούμενη εκπαίδευση τους μπορούν να εφαρμόσουν τη γνώση τους σε:

 • δομές ψυχικής υγείας
 • οργανισμούς υποστήριξης ευπαθών ομάδων
 • οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης ειδικών ομάδων του πληθυσμού
 • σχολεία, συμβουλευτικούς σταθμούς και επιχειρήσεις
 • τμήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού

 

Φυσικά, μια ακόμα δραστηριότητα των αποφοίτων του προγράμματος είναι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος με την παροχή συμβουλευτικών/ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών.

Καθηγητές

David Murphy,
B.Sc., Pg.Cert, M.Sc., Ph.D.

Προσωποκεντρική Θεραπεία, Κατάθλιψη, Τραύμα, Σχεσιακό Βάθος, Έρευνα στη Συμβουλευτική

  Μαρία Κεφαλοπούλου,
  B.Sc., Pg. Dip., M.Sc., Ph.D., ECP

  Ψυχοθεραπεία, Κλινική Εποπτεία, Κακοποίηση, Βία, Κοινωνική Ψυχολογία

   Μάνος Τσαλαμανιός,
   M.D., M.Sc.

   Παιδοψυχιατρική, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, Εφηβική Ψυχιατρική Ψυχοπαθολογία

    Κωνσταντίνος Μπίτας
    M.D.

    Ψυχοπαθολογία, Συγκριτική Μελέτη Ψυχοθεραπειών, Συστημική Θεραπεία

     Απόστολος Βούρδας,
     MRCPsych, CCST, Ph.D.

     Ψυχοπαθολογία, Παιδοψυχιατρική, Ψυχιατροδικαστική, ADHD, Κατάθλιψη

      Ευάγγελος Καναβιτσάς,
      B.Sc., Pg.Dip., M.Sc., ECP

      Ψυχοθεραπεία, Κοινωνικός Αποκλεισμός, Ψυχοπαθολογία, Εποπτεία, Κατάθλιψη

       Αντώνης Κορφιάτης
       B.A., M.Sc., ECP

       Ψυχοθεραπεία, Εποπτεία, Επανένταξη, Κατάθλιψη, Ψυχοπαθολογία, Αποκατάσταση

        Αλέξανδρος Βαλλίδης,
        B.Sc., M.Sc.

        Θρήνος, Εξαρτήσεις, Τραύμα, Προσωποκεντρική Θεραπεία, Κατάθλιψη

         Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
         Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

         Εγγραφείτε στο Newsletter μας

         php74