17/09/2013
ΔΟΑΤΑΠ: Διευκρίνιση για το Ρόλο του

Κατόπιν αρκετών αναφορών για ακουσίως λανθασμένη πληροφόρηση του κοινού από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους για σπουδές Ψυχολογίας σε Κολλέγια, ότι ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι αναρμόδιος για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων νομοθετικά ρυθμιζομένων επαγγελμάτων στην Ελλάδα.

Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι αρμόδιος για την ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και όχι για την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.

Κατόπιν επιστολής που εστάλη στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. από Κολλέγιο της χώρας, ο ΔΟΑΤΑΠ ανήρτησε στις 13/9/2012 την ακόλουθη ανακοίνωση την οποία διατηρεί στην ιστοσελίδα του.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Αρμόδιοι φορείς για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζομένων επαγγελμάτων είναι
(α) το Συμβούλιο Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων (δια του Τμήματος Δ' Αναγνωρίσεως Επαγγελματικών Προσόντων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού),
(β) οι Περιφέρειες για τους Ιατρούς, Οδοντίατρους, Φαρμακοποιούς, Νοσηλευτές, Μαίες
(γ) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τους Αρχιτέκτονες και
(δ) η Μόνιμη Επιτροπή του άρθρου 4, Π.Δ. 122 (ΦΕΚ 200/Α/30-11-2010) η οποία έχει έδρα την Αθήνα και λειτουργεί στα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλογικού Αθηνών (Δ.Σ.Α.) για τους δικηγόρους.

Υπογραμμίζεται ότι ο ΔΟΑΤΑΠ είναι ο φορέας που προβαίνει στην ακαδημαϊκή αναγνώριση όλων των τίτλων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης προερχομένων από όλες τις χώρες της αλλοδαπής.
»


Επιπλέον, διευκρινίζουμε ότι για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου από το Ελληνικό Κράτος, ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητη η εγγραφή σε κάποιον από τους διάφορους συλλόγους ψυχολόγων που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εκδίδεται από τη Διεύθυνση Υγείας των κατά τόπους Περιφερειών κατόπιν της υποβολής των σχετικών εγγράφων (πτυχίο, πιστοποιητικό υγειονομικής επιτροπής κτλ και της πράξεως επαγγελματικής αναγνώρισης του πτυχίου).


Σχόλια

Θα ήθελα να γνωρίζω αν για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για απάοφοιτο ψυχολογίας με τριετές πτυχίο από Αγγλία χρειάζεται η ύπαρξη μεταπτυχιακού ή όχι.


Καντουνάκης Ευάγγελος (Mon 11 August 2014 14:20:23)

Πλέον όχι απαραίτητα. Ενδέχεται όμως ανάλογα το τριετές πτυχίο που κατέχετε να σας ζητήσει ο ΣΑΕΠ να δώσετε εξετάσεις σε κάποια μαθήματα, όπως εξάλλου θα έκανε και ο ΔΟΑΤΑΠ αν καταθέτατε το πτυχίο σας εκεί.

Καλησπέρα, Αναφορικά με το παραπάνω ερώτημα θα ήθελα να γνωρίζω ποια ακριβώς είναι η διαδικασία για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων απο τριετές πανεπιστήμιο του UK. Από όσο γνωρίζω, απαιτείται Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης ή βεβαίωση ότι το Πτυχίο ή το δίπλωμα επέχει θέση άδειας επαγγέλματος. Και για να καταστεί αυτό δυνατό στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται όχι μόνο μεταπτυχιακό αλλά διδακτορικό και 2 χρόνια προυπηρεσίας. Ισχύει?


- Ειρήνη (Tue 02 June 2015 10:53:48)

Αυτό που αναφέρετε αφορά τη διαδικασία Μεταφοράς Επαγγελματικών Δικαιωμάτων. Μπορείτε εναλλακτικά να ακολουθήσετε τη διαδικασία της Επαγγελματική Ισοδυναμίας όπου το ΣΑΕΠ θα σας επιβάλλει κάποια μαθήματα έναντι του ενός έτους σπουδών που έχουν επιπλέον τα προγράμματα των Ελληνικών ΑΕΙ. Αφού δώσετε αυτές τις εξετάσεις θα σας εκδόσει πράξη Ισοδυναμίας την οποία θα καταθέσετε στην Περιφέρεια όπου θέλετε να εργαστείτε για να σας εκδόσουν την Άδεια.

Με αναγνώριση από το ΣΑΕΠ επαγγελματικης ισοτιμίας για τίτλο σπουδών μπορεί να γίνει αίτηση στις νομαρχίες για άδεια ασκήσεως ψυχολογου;


Παπά Σωτηρία (Thu 25 February 2016 00:32:36)

Ενα πρόκειται για πρώτο πτυχίο Ψυχολογίας, ναι. Για αυτό ιδρύθηκε το ΣΑΕΠ, ώστε να αναγνωρίζει τα ξένα πτυχία και να δίνει πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Είμαι απόφοιτη ψυχολογίας Παντείου και θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακό σε παιδοψυχολογία. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο στο ιδιωτικό κολλέγιο, icps. Είναι αναγνωρισμένο το πτυχίο και θα μπορουσα να το χρησιμοποιήσω σε προκήρυξη δημοσίου στο μέλλον?


Γιαννάκη Άντρια (Wed 09 March 2016 19:27:59)

Φυσικά και είναι ανγνωρισμένο το Μεταπτυχιακό. Μπορείτε να δείτε σχετικές αναγνωρίσεις του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων στη σελίδα του προγράμματος και φυσικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε προκυρήξεις του δημοσίου.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΑΤΕΧΩ ΠΤΥΧΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΤΣΑ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ. ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 117/20.12.1979. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


ΚΕΤΣΕΤΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (Thu 07 April 2016 18:13:36)

Κανονικά πρέπει να σας δοθεί. Σε εκείνες τις φουρνίες πτυχίων αναγνωρίστηκαν προγράμματα σπουδών που γινόντουσαν ακόμα και στην Ελλάδα. Έχετε πάει στην Περιφέρεια και σας αρνήθηκαν;

Γεια σας, Κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας (ΜSc Conversion course) ενώ έχω ολοκληρώσει και ένα ακόμα μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη ψυχολογία. Είμαι επίσης μέλος του Βρετανικού συλλόγου Ψυχολόγων. Έχω ακούσει οτι το conversion δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ως πτυχίο. Μπορείτε σας παρακαλώ να με ενημερώσετε που μπορώ να πάρω πληροφορίες για το ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να μπορέσω να βγάλω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (εξέταση σε επιπλέον μαθήματα κ.λ.π.)? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Παπαγιαννάκη Κατερίνα (Fri 30 September 2016 11:56:28)

Μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΣΑΕΠ και αν οι σπουδές σας έγιναν στο εξωτερικό και στο ΔΟΑΤΑΠ. Αν και λείπουν πληροφορίες από το background σας, μάλλον η μόνη λύση που έχετε είναι η διαδικασία Μεταφοράς Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και όχι η Επαγγελματική Ισοδυναμία.

Καλημέρα, θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω κάτι. Εφόσον έχω κάνει ένα 3-ετές Bsc από κολλέγιο έδώ συν ένα MSc στην Αγγλία και έχω πάρει την αναγνώριση και για τα δύο πτυχία από τον ΣΑΕΠ, μπορώ να βγάλω κανονικά την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου εδώ?Ευχαριστώ πολύ.


Αυγουστάκη Φανή (Sat 01 October 2016 13:40:45)

Ναι μπορείτε. Ο νόμος του 2012 για την ίδρυση του ΣΑΕΠ αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε. Να δώσει πρόσβαση σε κατόχους Ευρωπαϊκών πτυχίων στην αγορά εργασίας.


Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με bold είναι υποχρεωτική.

Επώνυμο
Όνομα
Email
Κωδικός Ασφαλείας Ανανέωση
 Επαναεισάγετε Κωδικό Ασφαλείας

Το μήνυμά σας
Βρίσκεστε εδώ: Νέα - Ανακοινώσεις /