Ταυτότητα - Ιστορία

Η Αρχή...

 

Η ιστορία του Κολλεγίου μας είναι άρηκτα δεμένη με την ανάπτυξη της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα. To 1987 διεξήχθη στην Ελλάδα το Διαπολιτισμικό Συμπόσιο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, οι εργασίες του οποίου αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση του ICPS και για τη διάδοση της συγκεκριμένης Προσέγγισης στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1989, ως αποτέλεσμα των διεργασιών του Συμποσίου, η Πόλλυ Ιωσηφίδη, εξειδικευμένη στην Προσωποκεντρική Σύμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, ο Δρ. Ιούλιος Ιωσηφίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δρ. Charles Devonshire, στενός συνεργάτης του Carl Rogers, ιδρύουν το Ινστιτούτο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης Ελλάδας, το πρώτο ίδρυμα που προσέφερε επαγγελματική εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Θεραπεία στη χώρα μας και ένα από τα πέντε συνολικά στην Ευρώπη (τα υπόλοιπα στην Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία). Σταδιακά, το Ινστιτούτο αρχίζει να αναπτύσσει πληθώρα προγραμμάτων σχετικά με θέματα συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας και επεκτείνει την εκπαιδευτική δραστηριότητα  και παρουσία του από την Ιρλανδία ως τη Ρουμανία.

 

Η Πρώτη Μεγάλη Αναγνώριση...

 

Το 1994, στο κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Strathclyde, στη Γλασκώβη της Σκωτίας, έχουν ήδη πληροφορηθεί για την εξαιρετική εκπαίδευση που γίνεται στο Ινστιτούτο στην Αθήνα και κατόπιν αιτήματος του ίδιου του Πανεπιστημίου, αναγνωρίζεται και πιστοποιείται το βασικό Πρόγραμμα Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής του ICPS, το οποίο πλέον, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, χορηγεί στους αποφοίτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Postgraduate Diploma).

 

Πορεία Ανόδου...


Από το 1994 και έπειτα, το Ινστιτούτο πρωτοστατεί και συμμετέχει μαζί με άλλους φορείς στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (η Πόλλυ Ιωσηφίδη υπήρξε η πρώτη πρόεδρος), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, του Παγκόσμιου Συνδέσμου Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, ενώ συγχρόνως εντάσσεται ως οργανωτικό μέλος σε φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας, ο Βρετανικός Σύλλογος Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας και πολλοί άλλοι.
Το 1995 το Ινστιτούτο αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Προσωποκεντρικής Προσέγγισης στην Λεπτοκαρυά Πιερίας. Το Συμπόσιο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και προσέρχονται σε αυτό ψυχολόγοι, σύμβουλοι, ψυχοθεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και φοιτητές από πολλές χώρες του κόσμου (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ, Τσεχία, Βουλγαρία, Ιαπωνία και πολλές άλλες).
Το 1999 πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα και χορηγία του Ινστιτούτου, η συνάντηση 20 εκπροσώπων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής. Οι διεργασίες για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής είχαν, πλέον, δρομολογηθεί.
Το 2000 ιδρύεται το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση (ΚΕΠΠ) και απορροφά όλες τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
Το 2002 το ΚΕΠΠ αποτελεί τον βασικό χορηγό για την έκδοση του βιβλίου του Tony Merry, "Invitation to Person-Centered Psychology", ενώ, ο τότε Πρόεδρος του ΚΕΠΠ, Δρ. Ιούλιος Ιωσηφίδης είχε την επιμέλεια της μετάφρασης του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα.


Θεμελίωση Οραμάτων...

 

Από το 2006 και έπειτα, το Κολλέγιο μπαίνει σε νέα τροχιά ανάπτυξης, τόσο εσωτερικά, όσο και σε επίπεδο ακαδημαϊκών συνεργασιών. Ο Ιούλιος και η Πόλλυ Ιωσηφίδη, με μια ομάδα στενών συνεργατών τους, οραματίζονται την εξέλιξη του οργανισμού σε ένα πρότυπο κέντρο σπουδών και έρευνας στον τομέα της Ψυχολογίας και των εξειδικεύσεών της. Σχεδιάζεται το προπτυχιακό δίπλωμα ψυχολογίας, το οποίο λαμβάνει έγκριση από το Βρετανικό κρατικό Πανεπιστήμιο του Central Lancashire (UCLan). Η συνεργασία με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, στη συνέχεια, επεκτείνεται και οδηγεί στη σύναψη franchise συμφωνίας για το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Παιδοψυχολογία. Πρόκειται για καθοριστική στιγμή για το ICPS μετά το 1994, καθώς, για πρώτη φορά, προσφέρεται στην Ελλάδα εξειδικευμένη μεταπτυχιακή εκπαίδευση Παιδοψυχολόγων. Τα προγράμματα γίνονται ευρέως γνωστά στην Ελληνική αγορά και τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής, τόσο για την ποιότητά τους, όσο και για τη φιλοσοφία τους. Συγχρόνως, διεξάγεται σειρά πολύ επιτυχημένων σεμιναρίων και ημερίδων.
Το 2007, πλέον, το Κολλέγιο λειτουργεί εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προσφέρονται προγράμματα από τα Τμήματα Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής, Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης, Συνεχιζόμενης Κατάρτισης και του Ερευνητικού Κέντρου. Προκειμένου να καλύπτει όλες τις δραστηριότητές του, μετονομάζεται σε Institution for Counselling & Psychological Studies (ICPS).

 

Τα Μεγάλα Βήματα...

 

Το 2008, η ανάπτυξη συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το ICPS σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην παιδοψυχολογία & συμβουλευτική παιδιών, το οποίο παρακολουθούν απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Παιδοψυχολογίας που προσφέρει το ICPS ή κάτοχοι ισάξιων τίτλων. Επίσης, συμπράττει με τον πασίγνωστο σύλλογο American Management Association και προσφέρει σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα προγράμματά του, ενώ συγχρόνως, συνιδρύει τη συμβουλευτική εταιρεία ανάπτυξης και εκπαίδευσης προσωπικού Potential, προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και καθοδήγηση (coaching) σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Τον Ιούνιο του 2009, διοργανώνει στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο «Η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Σήμερα: Διαδρομή & Προκλήσεις» το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Ιούλιου Ιωσηφίδη. 350 σύνεδροι από 25 χώρες και 10 κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας από πανεπιστήμια των Η.Π.Α., της Ευρώπης και της Ελλάδας ως κεντρικοί ομιλητές αντήλλαξαν γνώσεις και διεθνείς πρακτικές αιχμής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Διεθνές Συνέδριο Προσωποκεντρικής που οργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2009 το ICPS λαμβάνει από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων την Άδεια Ίδρυσης και Άδεια Λειτουργίας Κολλεγίου, αντιστοίχως, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του η αρμόδια επιτροπή του Γραφείου Κολλεγίων στις 27 Αυγούστου 2009.
Ανταποκρινόμενο ακριβώς στις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την αναγνώριση των Κολλεγίων, το ICPS επενδύει, διαμορφώνει και μεταφέρει, πλέον, όλες του τις δραστηριότητες σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο 1.200 τ.μ., σε πολύ κοντινή απόσταση από το σταθμό του Μετρό «Αγ. Αντώνιος» στο Περιστέρι Αττικής. Αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, χώροι διοίκησης, γραφεία ακαδημαϊκού προσωπικού και αύλειοι χώροι καλύπτουν πλέον όλες τις ανάγκες του Κολλεγίου.
Τον Οκτώβριο του 2009, το ICPS προσφέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Triple Certificate in Coaching. Ένα πρόγραμμα που, στη συνέχεια, θα αποδειχτεί  οδηγός για την εκπαίδευση στο Coaching  στη χώρα μας και θα εκπαιδευτούν σε αυτό πάνω από 250 επαγγελματίες.
To 2010, συνάπτει νέα συμφωνία με το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, ώστε να προσφέρει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ψυχολογία της Υγείας στην Ελλάδα. To πρόγραμμα εγκρίνεται και από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και διεξάγεται με επιτυχία το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012. Το πρόγραμμα χτίζει το επαγγελματικό προφίλ των Ψυχολόγων Υγείας και δίνει τη δυνατότητα για εγγραφή στην Ειδικότητα της Ψυχολογίας Υγείας στον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων και εξαίρεση από το Stage 1 της διαδικασίας για Chartership (στοιχείο άμεσα συνδεδεμένο με τη μεταφορά επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα).

Toν Ιούνιο του 2011, οι επενδύσεις στην ποιότητα σπουδών και προσωπικού οδηγούν στην επέκταση της συνεργασίας με το University of Central Lancashire σε προπτυχιακές σπουδές. Η σύναψη συμφωνίας για παροχή του Bachelor of Science στην Ψυχολογία είναι πια γεγονός! Και αυτό το πρόγραμμα προσφέρεται σε Franchised μορφή και σε αντίθεση με πολλά άλλα προγράμματα που προσφέρονται στην Ελληνική αγορά, επιτρέπει την εγγραφή στον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων και την απόκτηση του Graduate Basis for Chartership (GBC) ύστερα απο την ολοκλήρωση των τριετών σπουδών. Περιλαμβάνει πρακτική αντίστοιχη με αυτή των δημοσίων Πανεπιστημίων και διευρυμένη εκπαίδευση στις ειδικότητες της Ψυχολογίας.
Το Νοέμβριο 2012, ανταποκρινόμενοι στα αποτελέσματα διαρκών προφορικών και γραπτών αξιολογήσεων των προγραμμάτων Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας, είχαν πλέον διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για ουσιαστικές και διευρυμένες αλλάγες, τόσο στα προγράμματα όσο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Σκοπός της αναδιάρθρωσης υπήρξε η ανανέωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης ώστε να ενσωματώσουν όλες τις νέες εξελίξεις στο χώρο και να αναδεικνύουν ερευνητικά ευρήματα που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης, διατηρώντας συγχρόνως το χαρακτήρα της βιωματικής εκπαίδευσης που πάντα διέκρινε τα προγράμματά μας. Εξίσου σημαντικός στόχος υπήρξε η βελτίωση της εμπειρίας των φοιτητών μας τόσο σε επίπεδο περιεχομένου σπουδών όσο και σε επίπεδο αλληλεπίδρασης με το εκπαιδευτικό μας προσωπικό. Οι αλλαγές αυτές διασφάλισαν στο ICPS ηγετικό ρόλο στη διεθνή Προσωποκεντρική κοινότητα.

 

Νέα Δυναμική...

 

Τον Ιούλιο 2013, το Κολλέγιο κόβει το νήμα των νέων αδειοδοτήσεων, λαμβάνοντας εκ νέου άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας (Αρ. 94540/ΙΑ/15-07-2013). Συγχρόνως ιδρύεται και λειτουργεί με άδεια που χορηγεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 - Κέντρο Ανθρωσπιτικών Σπουδών - ICPS, το οποίο πλέον θα προσφέρει όλα τα επαγγελματικά προγράμματα και πιστοποιήσεις του Κολλεγίου.
Τον Ιούνιο 2014, ύστερα από διαδικασία διευρυμένου ποιοτικού ελέγχου του Κολλεγίου και του ΚεΔιΒιΜ 2, το ICPS πιστοποιείται ως Εκπαιδευτικό Κέντρο της Pearson - Edexcel, του μεγαλύτερου φορέα επαγγελματικών πιστοποιήσεων παγκοσμίως και προσφέρει δια ζώσης και distance προγράμματα στη Συμβουλευτική, στις Μαθησιακές Δυσκολίες και στη Συμβουλευτική Ζευγαριών.

Τον Ιούλιο 2015, το Κολλέγιο υπό την έγκριση και στήριξη της ICEEFT του Καναδά, συνάπτει συνεργασία με το Greek EFT Network για την παροχή του προγράμματος EFT Endorsed Externeship, του μοναδικού εγκεκριμένου προγράμματος για την κάλυψη κριτηρίων ως EFT Therapist. Το πρόγραμμα προσφέρεται εντός του Επαγγελματικού Πιστοποιητικού στη Συμβουλευτική Ζευγαριών, δίνοντας στους φοιτητές/αποφοίτους το ισχυρό πλεονέκτημα της διπλής πιστοποίησης στο αντικείμενο.
Τον Ιούλιο 2016, εκπαιδευτές του ICPS συμμετέχουν με ομιλίες και εργαστήρια στο Παγκόσμιο Συνέδριο Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας στη Νέα Υόρκη. Είναι οι μοναδικοί Έλληνες ομιλητές στο Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση που έχει το ICPS στην Προσωποκεντρική κοινότητα στην Ελλάδα.
Τον Ιούλιο 2017, το ICPS γίνεται ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αναγνωρισμένων Κολλεγίων. Ο νέος αυτός σύλλογος φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα και να αναδείξει το σημαντικό έργο των μελών του, αλλά και των συνεργαζόμενων με αυτά Πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Τον ίδιο μήνα και έτος εγκρίνεται, κατόπιν της σχετικής διαδικασίας αξιολόγησης και ελέγχου, η παροχή του Μεταπτυχιακού Εφαρμοσμένης Κλινικής Ψυχολογίας και του Μεταπτυχιακού Ψυχολογίας (Conversion) στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το UCLan.

Μείνετε μαζί μας…
Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74