Ταυτότητα - Ιστορία του ICPS

To 1987 διεξήχθη στην Ελλάδα το Διαπολιτισμικό Συμπόσιο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, οι εργασίες του οποίου αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση του ICPS και για τη διάδοση της άνω Προσέγγισης στην Ελλάδα.

Το 1989, ως αποτέλεσμα των διεργασιών του Συμποσίου, η Πόλλυ Ιωσηφίδη, εξειδικευμένη στην Προσωποκεντρική Σύμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, ο Δρ Ιούλιος Ιωσηφίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Dr Charles Devonshire, στενός συνεργάτης του Carl Rogers, ιδρύουν το Ινστιτούτο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, το πρώτο ίδρυμα που προσέφερε επαγγελματική εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Θεραπεία στην Ελλάδα. Σταδιακά, το Ινστιτούτο αρχίζει να αναπτύσσει πληθώρα προγραμμάτων σχετικά με θέματα συμβουλευτικής.

Το 1994 το κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη της Σκωτίας αναγνωρίζει το βασικό Πρόγραμμα Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής του Ινστιτούτου και, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων, χορηγεί στους αποφοίτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακό Δίπλωμα.

Από το 1994 και έπειτα, το Ινστιτούτο πρωτοστατεί και συμμετέχει μαζί με άλλους φορείς στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, του Παγκόσμιου Συνδέσμου Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, ενώ συγχρόνως εντάσσεται ως οργανωτικό μέλος σε φορείς όπως, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας, ο Βρετανικός Σύλλογος Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας και πολλοί άλλοι.

Το 1995 το Ινστιτούτο αναλαμβάνει τη διοργάνωση του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Προσωποκεντρικής Προσέγγισης στην Λεπτοκαρυά Πιερίας. Το Συμπόσιο γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και προσέρχονται σε αυτό ψυχολόγοι, σύμβουλοι, ψυχοθεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου αλλά και φοιτητές, από πολλές χώρες του κόσμου (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ, Τσεχία, Βουλγαρία, Ιαπωνία και πολλές άλλες).
 
Το 1999 πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα και χορηγία του Ινστιτούτου, η συνάντηση 20 εκπροσώπων Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής. Οι διεργασίες για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Προσωποκεντρικής και Εμπειρικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής είχαν, πλέον, δρομολογηθεί.
 
Το 2000 το Ινστιτούτο μετονομάζεται σε Κέντρο Εκπαίδευσης στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση (ΚΕΠΠ).

Το 2002 το ΚΕΠΠ αποτελεί το βασικό χορηγό για την έκδοση του βιβλίου του Tony Merry, Invitation to Person-Centered Psychology, ενώ ο τότε Πρόεδρος του ΚΕΠΠ Δρ Ιούλιος Ιωσηφίδης είχε την επιμέλεια της μετάφρασης του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα.
 
Από το 2006 και έπειτα, το ΚΕΠΠ μπαίνει σε νέα τροχιά ανάπτυξης, τόσο εσωτερικά όσο και σε επίπεδο ακαδημαϊκών συνεργασιών. Σχεδιάζεται το προπτυχιακό πρόγραμμα ψυχολογίας, το οποίο λαμβάνει πιστοποίηση από το  Βρετανικό κρατικό Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Η συνεργασία με το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, στη συνέχεια, επεκτείνεται και οδηγεί στη σύναψη franchise συμφωνίας για το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Παιδοψυχολογία. Τα προγράμματα γίνονται ευρέως γνωστά στην Ελληνική αγορά και τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής, τόσο για την ποιότητά τους όσο και για τη φιλοσοφία τους. Συγχρόνως, διεξάγεται σειρά πολύ επιτυχημένων σεμιναρίων και ημερίδων.
 
Το 2007, πλέον, το ΚΕΠΠ λαμβάνει τη σημερινή του μορφή με εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και με τα Τμήματα Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής, Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης, Συνεχιζόμενης Κατάρτισης και του Ερευνητικού Κέντρου. Προκειμένου να καλύπτει όλες τις δραστηριότητές του, μετονομάζεται σε Institution of Counselling & Psychological Studies (ICPS) (Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών).
 
Το 2009 η ανάπτυξη συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το ICPS σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην παιδοψυχολογία & συμβουλευτική παιδιών, το οποίο παρακολουθούν απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Παιδοψυχολογίας που προσφέρει το ICPS ή κάτοχοι ισάξιων τίτλων. Συμπράττει με τον πασίγνωστο σύλλογο American Management Association και προσφέρει σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα προγράμματά του, ενώ συγχρόνως, συνιδρύει τη συμβουλευτική εταιρεία ανάπτυξης και εκπαίδευσης προσωπικού Potential, προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και καθοδήγηση (coaching) σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο «Η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Σήμερα: Διαδρομή & Προκλήσεις»  στην Αθήνα, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Ιούλιου Ιωσηφίδη. 350 σύνεδροι από 25 χώρες και 10 κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας από πανεπιστήμια των Η.Π.Α., της Ευρώπης και της Ελλάδας ως κεντρικοί ομιλητές αντήλλαξαν γνώσεις και διεθνείς πρακτικές αιχμής.  

Τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2009 το ICPS λαμβάνει από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων την Άδεια Ίδρυσης και Άδεια Λειτουργίας Κολλεγίου, αντιστοίχως, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του η αρμόδια επιτροπή του Γραφείου Κολλεγίων στις 27 Αυγούστου 2009.

Ανταποκρινόμενο ακριβώς στις απαιτήσεις του Ν.3696/08 για την αναγνώριση των Κολλεγίων, το ICPS μεταφέρει, πλέον, όλες του τις δραστηριότητες σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο 1.200 τ.μ., σε απόσταση 5 λεπτών από το σταθμό του Μετρό «Αγ. Αντώνιος». Αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, χώροι διοίκησης, γραφεία ακαδημαϊκού προσωπικού και αύλειοι χώροι καλύπτουν πλέον όλες τις ανάγκες του ιδρύματος.
 
To 2010 συνάπτει νέα συμφωνία με το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, ώστε να προσφέρει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ψυχολογία της Υγείας στην Ελλάδα. To πρόγραμμα εγκρίνεται και από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και διεξάγεται με επιτυχία το Ακαδημαϊκό Έτος 2011-2012. Το πρόγραμμα χτίζει το επαγγελματικό προφίλ των Ψυχολόγων Υγείας και δίνει τη δυνατότητα για εγγραφή στην Ειδικότητα της Ψυχολογίας Υγείας στον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων και εξαίρεση από το Stage 1 της διαδικασίας για Chartership.
 
Toν Ιούνιο του 2011 οι επενδύσεις στην ποιότητα σπουδών και προσωπικού οδηγούν στην επέκταση της συνεργασίας με το University of Central Lancashire σε προπτυχιακές σπουδές. Η σύναψη συμφωνίας για παροχή του Bachelor of Science στην Ψυχολογία είναι πια γεγονός! Και αυτό το πρόγραμμα προσφέρεται σε Franchised μορφή και σε αντίθεση με πολλά άλλα προγράμματα που προσφέρονται στην Ελληνική αγορά, επιτρέπει την εγγραφή στον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων και την απόκτηση του Graduate Basis for Chartership (GBC) ύστερα απο την ολοκλήρωση των τριετών σπουδών. 

Μείνετε μαζί μας…