M.Sc. στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Γενικές Πληροφορίες 

Το 1989, σχεδιάστηκε από τη Σύμβουλο-Ψυχοθεραπεύτρια Πόλλυ Ιωσηφίδη, τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ιούλιο Ιωσηφίδη και τον Δρ. Charles Devonshire, Κλινικό Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή και στενό συνεργάτη του ιδρυτή της προσωποκεντρικής συμβουλευτικής ψυχολογίας, Carl Rogers, ένα πρωτοποριακό βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στη συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία.
 
Ύστερα από 25 έτη λειτουργίας, συνεχόμενων ποιοτικών ελέγχων, διαρκούς βελτίωσης, καθώς και πιστοποίησής του από το  Βρετανικό Κρατικό Πανεπιστήμιο του Strathclyde, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης θεωρείται σήμερα ως το ισχυρότερο πρόγραμμα εκπαίδευσης Προσωποκεντρικών Συμβούλων Ψυχοθεραπευτών.  
 
Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη των σπουδαστών του, την επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων του, αλλά κυρίως από τις επίσημες αξιολογήσεις του. Χαρακτηριστικά, ο Δρ. Paul Wilkins, Εξωτερικός Εξεταστής και Καθηγητής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Αγγλίας, μεταξύ άλλων δηλώνει: «Πρόκειται για ένα άψογο, καλοσχεδιασμένο και άριστα εφαρμοσμένο πρόγραμμα το οποίο παραδίδεται από μια ομάδα επιστημόνων με εξαιρετικές ικανότητες και μεγάλη αφοσίωση… Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι ο τρόπος με τον οποίο οι φοιτητές βιώνουν τη θεωρία και μεταβαίνουν από αυτή στην πράξη και πάλι πίσω...».

Στόχοι Προγράμματος 
 
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στους σπουδαστές του και στην ανάπτυξη των απαραίτητων και επαρκών ικανοτήτων για να μπορούν να εργαστούν ως Προσωποκεντρικοί Σύμβουλοι και Ψυχοθεραπευτές. Στόχοι του

Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εξειδίκευσης είναι:
1. Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της επαγγελματικής ταυτότητας του συμβούλου/ψυχοθεραπευτή
2. Η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του συμβούλου/ψυχοθεραπευτή για τη δημιουργία θεραπευτικών σχέσεων
3. Η ικανότητα άσκησης θεραπευτικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας
4. Οι εκτετάμενες και εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ψυχοπαθολογίας, ηθικής-δεοντολογίας, εφαρμοσμένης συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας κ.α
5. Η αποτελεσματική χρήση της εποπτείας
6. Η αποτελεσματική χρήση της συμβουλευτικής πρακτικής και σε άλλα επαγγελματικά πεδία

Η ολοκλήρωση των σπουδών οδηγεί:
 
1. Στην απόκτηση του Master of Science in Person-Centred Counselling & Psychotherapy από το University of Strathclyde, με δυνατότητα αναγνώρισης από το Ελληνικό Κράτος μέσω του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων 
 
2. Mερική ή πλήρη κάλυψη των προϋποθέσεων για εγγραφή στο British Association for Counselling & Psychotherapy (BACP), για την απονομή του Certificate of Counselling του European Association for Counselling, καθώς επίσης και για τον τίτλο του Προσωποκεντρικού Ψυχοθεραπευτή της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος και του European Association for Psychotherapy.

Δομή Προγράμματος 

Το M.Sc. in Person-Centred Counselling & Psychotherapy έχει διάρκεια 3 έτη και περιλαμβάνει 6 τομείς-μαθήματα, τα οποία καλύπτουν τους τρεις βασικούς άξονες: τη θεωρία, την πρακτική και την έρευνα. Το πρόγραμμα έχει έντονα βιωματικό και πρακτικό χαρακτήρα, ακολουθώντας τις εκπαιδευτικές αρχές μάθησης του Κολλεγίου. Η προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, η εκπαίδευση στις δεξιότητες και η θεωρία αλληλοσυμπληρώνονται, εξελίσσοντας τον σπουδαστή σε Προσωποκεντρικό Σύμβουλο και Ψυχοθεραπευτή. Τα μαθήματα διεξάγονται κατά τη διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων και περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα διαλέξεις, παρουσιάσεις φοιτητών, συμμετοχή σε εργαστήρια και ασκήσεις, ομάδες συνάντησης αλλά κυρίως μάθηση μέσω της αλληλεπίδρασης της εκπαιδευτικής ομάδας και των μελών της. 
Στο δεύτερο έτος σπουδών η θεωρητική κατάρτιση η προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των σπουδαστών επενδύεται με πρακτική άσκηση και εποπτεία στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία.
 
1ο Έτος - Total Credits 60
 • Theoretical Foundations in Person-Centred Counselling & Psychotherapy
 • Practice & Self-Development: Becoming a Person-Centred Counsellor & Psychotherapist

2ο  Έτος - Total Credits 60

 • Theoretical Issues in Person-Centred Counselling & Psychotherapy
 • Professional Development in Person-Centred Counselling & Psychotherapy

3ο Έτος - Total Credits 60

 • Research Planning for an M.Sc.
 • Research Enquiry & Development in Counselling & Psychotherapy

Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση στο πρόγραμμα γίνεται μέσω γραπτών εργασιών, παρουσιάσεων, προσωπικών ημερολογιών, αξιολογήσεων εποπτείας κ.ά.

Λειτουργικά Χαρακτηριστικά 

Ημερομηνία Έναρξης: 20 Οκτωβρίου 2017
Διάρκεια Προγράμματος: 36 μήνες
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική/Αγγλική
Ημέρες Διδασκαλίας: 1 φορά κάθε μήνα και εντατικές εβδομάδες
Τύπος Προγράμματος: Ευέλικτο (flexible) πρόγραμμα
εύχρηστο για εππαγελματίες/εργαζόμενους
Διαθέσιμες Θέσεις: 20

Κριτήρια Εγγραφής 

1. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας ή ιδιωτικής) των τμημάτων:
 • Ψυχολογίας 
 • Επιστημών της Υγείας (Ιατρική, Νοσηλευτική)
 • Κοινωνικών Λειτουργών 
 • Κοινωνικής Εργασίας/Κοινωνιολογίας/Εργοθεραπείας/Λογοθεραπείας
 • Παιδαγωγικών και Καθηγητικών Σχολών  
2. Διετής επαγγελματική εμπειρία ή/και επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς της Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής είναι απαραίτητη για τους υποψήφιους που δεν είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των παραπάνω ειδικοτήτων. 
 
3. Ηλικία άνω των 24 ετών. 
 
4. Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
 
5. Προσωπική συνέντευξη με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Μεταπτυχιακού όπου οι υποψήφιοι καλούνται να υποστηρίξουν την ικανότητα τους να παρακολουθούν μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου μέσα σε ένα έντονα βιωματικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. 

Επιπλέον Πληροφορίες - Διαδικασία Αίτησης 

Επιπλέον πληροφορίες και αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμες από το:

 
Τμήμα Εγγραφών - ICPS
Φιλικών 56Α, 121 31, Περιστέρι, Αθήνα
Τηλέφωνο: +30.210.64.56.564-5,
Fax: +30.210.64.54.982
Email: admissions@icps.edu.gr
 
Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα, επιλέγοντας το "Εκδήλωση Ενδιαφέροντος" παρακάτω.