Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS

Προσωπικό

Σωτηρία Μακαρώνη,
B.Sc., M.Sc., Ph.D.c

Η Σωτηρία  σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο Τμήμα της Ψυχολογίας (1999) και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου από το τμήμα Ψυχολογία Υγείας (2000). Είναι υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σχεδιάζοντας, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας παγκόσμια προγράμματα αντιμετώπισης επικίνδυνων συμπεριφορών στην προεφηβεία.
 
Έχει εξειδικευτεί στην γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, στη συστημική θεραπεία για ζευγάρια και οικογένειας και στην σεξουαλική θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στην Αθήνα.
 
Έχει εργαστεί σε μια μονάδα ψυχικής υγείας για εφήβους (NHS) στο Λονδίνο και σαν βοηθός ερευνητή στο Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Έχει παρευρεθεί σε πολλά προγράμματα εκπαίδευσης στο χώρο της πρόληψης, του εθισμού και των εθιστικών συμπεριφορών, της προώθησης της ψυχοκοινωνικής υγείας, της διακοπής του καπνίσματος, της οικογενειακής θεραπείας και άλλα. Είναι αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια σε διάφορα προγράμματα πρόληψης (LIONS QUEST, UNPLUGGED και άλλα). Από το 2003, λειτουργεί προγράμματα που βασίζονται σε σχολεία για την εκπαίδευση καθηγητών και μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε θέματα όπως πρόληψη του εθισμού, διαδικτυακή ασφάλεια, εκφοβισμό, ομάδες γονέων,  στο Κέντρο Πρόληψης του Εθισμού και Προώθησης της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “ΠΡΟΝΟH” στο δήμο Κηφισιάς - ΟΚΑΝΑ.
Παρέχει επίσης, εκπαίδευση και εποπτεία σε επαγγελματίες φροντίδας υγείας εφαρμόζοντας προγράμματα προώθησης υγείας και πρόληψης. Από το Μάιο του 2014, είναι Διευθύντρια του κέντρου Πρόληψης Εθισμού  “ΠΡΟΝΟΗ” κι έχει υπό την ευθύνη της τον συντονισμό και την εποπτεία της ανάπτυξης και εφαρμογής των προγραμμάτων προώθησης υγείας και πρόληψης στην κοινωνία που βασίζονται σε απτά στοιχεία. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) σε προγράμματα για την πρόληψη του καπνίσματος και είναι συνεργάτης της Μονάδας Υγείας των Εφήβων στο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο όπου εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης για τον εθισμό στο διαδίκτυο και την διαδικτυακή ασφάλεια. Είναι επίσης μέλος της Σχολής Titan, ένα πανεπιστημιακό δίκτυο όπου στοχεύει στην εκπαίδευση Έλληνες πρωτοετείς Γιατρούς Φροντίδας για την διακοπή του καπνίσματος.
 
Η Σωτηρία είναι εκπαιδεύτρια στο ICPS, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Health Psychology. 
 

Δεξιότητες Εκπαιδευτή

Ψυχολογία Υγείας
Γνωσιακή - Συμπεριφορική θεραπεία
Θεραπεία για ζευγάρια και οικογένειας
Σεξουαλική θεραπεία

Εκπαίδευση & Κατάρτιση

 • 2015-today
  Ph.D.c Ιατρικής Σχολής
  Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • 1999-2000
  M.Sc. στη Ψυχολογία & Υγεία
  City University of London
 • 1994-1999
  B.Sc. Ψυχολογίας
  Πάντειο Πανεπιστήμιο
Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74