Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS

Η Ζωή στο ICPS

Διεθνές Συνέδριο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας

Δύο χρόνια πέρασαν από τον Ιούνιο 2009, οπότε και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, το οποίο αποτέλεσε το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο στο συγκεκριμένο αντικείμενο που διοργανώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
  
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν παγκοσμίου φήμης Καθηγητές Πανεπιστημίων και επιστήμονες, τόσο από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη όσο και από τους κόλπους της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ενώ πάνω από 60 επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου από 25 χώρες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών και της επαγγελματικής τους πείρας.
 
Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές ήταν οι:

Δρ Dave Mearns, 
Καθηγητής Συμβουλευτικής,
Πανεπιστήμιο Strathclyde
Δρ Αλέξανδρος Κοσμόπουλος,
Καθηγητής Παιδαγωγικής, 
Πανεπιστήμιο Πάτρας
Δρ Peter Schmidt,
Καθηγητής Συμβουλευτικής,
Πανεπιστήμιο Graz
Δρ. Arthur Bohart,
Καθηγητής Ψυχολογίας,
Πανεπιστήμιο California State
Δρ Ανδρέας Μπρούζος,
Καθηγητής Ψυχολογίας, 
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δρ Ned Gaylin, 
Καθηγητής Οικογενειακής Θεραπείας,
Πανεπιστήμιο Maryland
Δρ. Elke Lambers, 
Πρόεδρος του Παγκοσμίου
Συνδέσμου WAPCEPC
Δρ Σοφία Μπαλαμούτσου,
Καθηγήτρια Συμβουλευτικής,
Πανεπιστήμιο Chester
Δρ Jerold Bozarth, 
Καθηγητής Ψυχολογίας, 
Πανεπιστήμιο Georgia
Δρ Paul Wilkins,
Καθηγητής Ψυχολογίας,
Πανεπιστήμιο Manchester Metropolitan
Δρ Γρηγόρης Ποταμιάνος,
Καθηγητής Ψυχολογίας, 
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δρ Γρηγόρης Ποταμιάνος,
Καθηγητής Ψυχολογίας, 
Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Ένα Προσωποκεντρικό συνέδριο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένο χωρίς τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου σύνεδροι και ομιλητές θα μπορούσαν να συναντηθούν, να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα, να αναζητήσουν νέα νοήματα και μαζί να διαμορφώσουν τις βάσεις για την εξέλιξη, την αλλαγή και την κατάκτηση της γνώσης.
  
Το Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 24 έως 28 Ιουνίου 2009 ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό στόχο του, τόσο στην ποιότητα της γνώσης που αναδείχθηκε, όσο και σε αριθμό συμμετεχόντων. Με οδηγό το όραμα ενός ελεύθερου πνεύματος , του συνιδρυτή του ICPS και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρος Ιούλιου Ιωσηφίδη, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για ελεύθερη έκφραση και δράση των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτό.
 
Τόσο μέσα στις αίθουσες  των διαλέξεων όσο και έξω, στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας στη Γλυφάδα,  οι βασικοί ομιλητές  προσέφεραν γενναιόδωρα τις απόψεις και τις σκέψεις τους , αλλά και εμπνεύστηκαν μέσα από το «γίγνεσθαι των προσώπων» νέες ιδέες και εξελίξεις στο χώρο της προσωποκεντρικής θεωρίας και θεραπείας.  Κάποιοι ξεκίνησαν να γράφουν το καινούργιο τους βιβλίο, άλλοι ήρθαν σε αντιπαράθεση, αρνούμενοι να δεχτούν την οποιαδήποτε έκπτωση στις βασικές αρχές της θεωρίας έτσι, όπως ο Carl Rogers τις διατύπωσε, ενώ όλοι κατέβηκαν από το βήμα αποποιούμενοι το ρόλο του ειδικού, για να αναμιχθούν με τους συμμετέχοντες σε ομάδες.
 
Οι  μεγάλοι κερδισμένοι του Συνεδρίου, ωστόσο, ήταν οι νέοι άνθρωποι στο χώρο της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας που ήταν παρόντες, όπως σπουδαστές του ICPS, Πανεπιστημιακών σχολών και άλλων Κολλεγίων της χώρας, νέοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και απόφοιτοι προγραμμάτων που ετοιμάζονται για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.  Πέρα από τη γνώση που αποκόμισαν  και την ευκαιρία που  τους δόθηκε να παρουσιάσουν τις δικές τους εργασίες, βίωσαν μοναδικές εμπειρίες. Μέσα από εργαστήρια βιωματικής εκπαίδευσης, χαλάρωσης και ύπνωσης,  σωματοψυχο-παιδαγωγικής και πολλών άλλων, συνάντησαν τον εαυτό τους και τον άφησαν να εκφραστεί, αφουγκράστηκαν τις ανάγκες του σώματός τους και διαπίστωσαν την επιρροή στη συμπεριφορά τους, προσέγγισαν τα κομμάτια εκείνα των σχέσεών τους που χωλαίνουν, συμφιλιώθηκαν με την ηλικία τους και άγγιξαν προσωπικά θέματα, όπως κάποιο ψυχικό τραύμα ή τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες τους. Όσα βίωσαν έμειναν χαραγμένα στη μνήμη τους – όπως οι ίδιοι δηλώνουν – φέρνοντας στο φως ένα ακόμη κομμάτι του εαυτού τους. Ένα ακόμη κομμάτι του φαινομενολογικού τους πεδίου. Μα, κυρίως, έχτισαν μέσα από τις γνώσεις που αποκόμισαν την πεποίθηση ότι, τελικά, «δουλεύει» η θεραπεία και υπάρχουν άνθρωποι που την εφαρμόζουν αποτελεσματικά,  καθώς επίσης τη διευρύνουν και αναζητούν νέους τρόπους εφαρμογής, αλλά και νέες ανακαλύψεις μέσα από την έρευνα.
 
Στο Διεθνές αυτό Συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Ιούλιου Ιωσηφίδη, αναδύθηκαν πολύτιμες γνώσεις για την επιστήμη της Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Το ICPS σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τις γνώσεις αυτές και να τις διαθέσει, τόσο σε όσους παρευρέθησαν όσο και σε εκείνους που δεν είχαν αυτή την ευκαιρία, εκδίδει σύντομα έναν τόμο 500 σελίδων με τις ομιλίες, τα κείμενα και τα πρακτικά του ξεχωριστού αυτού συνεδρίου.

Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας