Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS

Τελευταία Νέα

Δικαίωση της Θέσης του ICPS

  • 23/11/2009
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από την απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, φέρεται να προχωρά στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας που δόθηκαν σε 33 Κολλέγια με βάση τους προηγούμενους ελέγχους και στην διεξαγωγή νέων ελέγχων, ώστε να εκδοθούν νέες άδειες λειτουργίας.
Αυτό, βέβαια, αποτέλεσε και την ευκαιρία που ζητούσε το Υπουργείο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ε.Ε., η οποία, ήδη, έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας για το συγκεκριμένο Νόμο – κάτι που, τώρα, το Υπουργείο παραδέχεται δημοσίως. Η προσφυγή της Ε.Ε. πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν σχετίζεται με τα κατά καιρούς λεχθέντα και αιτήματα μερικών Πανεπιστημιακών του Δημοσίου Πανεπιστημίου – όπως, σίγουρα, θα σπεύσουν κάποιοι να υποστηρίξουν. 
 
Αντιθέτως, το Υπουργείο με την ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι ο Νόμος 3696/2008, ο οποίος υπέβαλε μια σειρά Κολλεγίων σε επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία 15 μηνών, είναι αντίθετος με θεμελιώδεις κοινοτικές ελευθερίες και, ως εκ τούτου, με το κοινοτικό δίκαιο.
 
Τούτο δεν έρχεται ως έκπληξη ειδικά σε όλους εμάς στο ICPS, καθώς ήδη από τις 2/12/2008 τόσο το ICPS όσο και η Ένωση Οργανισμών Εκπαίδευσης Αναγνωρισμένων από Πανεπιστήμια της Ε.Ε. (ο σύνδεσμος στον οποίο είναι μέλος το ICPS), προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του σχετικού Νόμου, τονίζοντας ότι πολλά άρθρα του παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο. Παρόλα αυτά, τόσο εμείς όσο και μερικά ακόμα μέλη του Συνδέσμου είχαμε επιλέξει να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του, ανταποκρινόμενοι με ευαισθησία σε σπουδαστές, γονείς και εργαζόμενους.
 
Στο δια ταύτα λοιπόν, οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν τα εξής:
 
1.   Τα Κολλέγια συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικότατα. Η επανεξέταση των αδειών που δόθηκαν βάσει ενός νόμου που από το ίδιο το Υπουργείο καθορίζεται ως αντικοινοτικός, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι κλείνουν τα κολλέγια. Τούτο το έχουμε ξεκαθαρίσει και με παλαιότερη επιστολή στα μέλη μας (9/10/09).
 
2.    Το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο – ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις από πλευράς Ε.Ε. – να κινηθεί προς την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 36/2005.
 
3.    Το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να αναθεωρήσει τα άρθρα του νόμου 3696/2008 που κρίνονται ως αντισυνταγματικά ή αντικοινοτικά, όπως: η απαίτηση οι καθηγητές των Κολλεγίων να έχουν πιστοποίηση του ΔΟΑΤΑΠ – μολονότι επιλέγονται από το συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο, η απαίτηση για έλεγχο των προγραμμάτων σπουδών, η απαίτηση για εγγυητική επιστολή 500.000€, η απαίτηση για μη-συστέγαση με άλλον φορέα, η απαίτηση για συγκεκριμένης μορφής κτηριολογικές υποδομές – όπως χώροι άθλησης και πολλά άλλα.
 
4.    Κατόπιν αυτής της αναθεώρησης και της έκδοσης νέας Υπουργικής Απόφασης που να συνάδει με το Κοινοτικό Δίκαιο, το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να εκδώσει νέες άδειες λειτουργίας στα Κολλέγια που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας