Τελευταία Νέα

Συνέντευξη: Το Πτυχίο Είναι Επένδυση Υψηλής Απόδοσης

  • 18/07/2012

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 η εφημερίδα CITY PRESS δημοσίευσε συνέντευξη του Καθηγητή Ψυχολογίας του UCLanDr. Andy Morley, με τίτλο: "To Πτυχίο είναι επένδυση υψηλής απόδοσης ακόμα και σε περιόδους κρίσης".

Η συνέντευξη έχει ως εξής:
 
Ο Δρ. Άντυ Μόρλεϊ, καθηγητής Ψυχολογίας του πέμπτου μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Βρετανίας, απαντά σε ερωτήσεις για τις πανεπιστημιακές σπουδές ψυχολογίας εν μέσω κρίσης.

ΕΡ. Δρ. Μόρλεϊ, με τη νέα οικονομική κρίση να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, η εύρεση εργασίας έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάποια βελτίωση σύντομα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, γιατί κάποιος σήμερα να σπουδάσει, και μάλιστα, Ψυχολογία;
 
ΑΠ. Καταρχήν, να διευκρινίσουμε ότι σε αυτή την αυξανόμενα ανταγωνιστική αγορά, η κατοχή ενός πτυχίου είναι απαραίτητο προσόν για όποιον επιθυμεί να αναπτυχθεί ως επαγγελματίας. Μια ανάλυση των εσόδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο από μελλοντικούς μισθούς συγκριτικά με τα έξοδα σπουδών, αποκαλύπτει με σαφή τρόπο τα οικονομικά οφέλη από την απόκτηση ενός πτυχίου. Δεδομένου αυτού, το ερώτημα δεν πρέπει να είναι: «γιατί να σπουδάσεις, και μάλιστα, ψυχολογία;», αλλά περισσότερο: «γιατί να μη θέλεις να σπουδάσεις, και μάλιστα, ψυχολογία;».

Οι απόφοιτοι Ψυχολογίας μπορούν να καλύψουν πληθώρα θέσεων σε μεγάλη γκάμα οργανισμών, ακριβώς λόγω των «μεταφερόμενων» δεξιοτήτων που αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Επιπλέον, με περαιτέρω εκπαίδευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο (όπως για παράδειγμα τα Master στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία της Υγείας που προσφέρει το UCLan μέσω και του ICPS), μπορούν να εργαστούν σε εξειδικευμένους τομείς. Ένα πτυχίο στην Ψυχολογία σε εξοπλίζει με καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, με την ικανότητα χειρισμού της σύγχρονης τεχνολογίας, με την ικανότητα να εργάζεσαι αυτόνομα ή ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας, και βασικά, με την ικανότητα να κατανοείς μια σειρά από συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των επιπτώσεών τους. Μέσα από το Bachelor Ψυχολογίας του UCLan που προσφέρεται στο ICPS για παράδειγμα, στοχεύουμε όχι μόνο στην ανάπτυξη γνώσεων περί των ψυχολογικών θεωριών, αλλά και στο να εξοπλίσουμε το φοιτητή με τις δεξιότητες εκείνες που θα τον βοηθήσουν να εφαρμόσει αυτές τις γνώσεις σε μια ευρεία γκάμα εργασιακών θέσεων, όπως στο σχολείο, σε επιχειρήσεις, στον τομέα υγείας, στον αθλητισμό, στην οικονομία, στην ευρύτερη εκπαίδευση κ.α.      


ΕΡ. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Σχολής Ψυχολογίας του UCLan συγκριτικά με άλλα Πανεπιστήμια;
 
ΑΠ. Τα προγράμματα της Σχολής Ψυχολογίας φέρουν την πιστοποίηση του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων, το οποίο σημαίνει ότι η ύλη των μαθημάτων καθορίζεται, κατά βάση, από τον Σύλλογο και, ως εκ τούτου, όσα προγράμματα χορηγούν το Graduate Basis for Chartership (GBC), ακολουθούν μια σχετικά παρεμφερή δομή. Μολονότι όμως η θεωρητική βάση των μαθημάτων είναι παρεμφερής, κάθε Πανεπιστήμιο είναι ελεύθερο να παρέχει το πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα δυνατά του σημεία.

Η Σχολή Ψυχολογίας του UCLan επικεντρώνεται στην εφαρμογή της ψυχολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων για κάθε ψυχολόγο, αλλά και διασφαλίζοντας ότι οι φοιτητές μας μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις σε διάφορους τομείς. Το μήνυμά μου προς τους φοιτητές που σπουδάζουν Ψυχολογία σε προγράμματα του UCLan είναι ότι: θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τη θεωρία και την εφαρμογή της ψυχολογίας, ώστε να αναπτύξετε τις δεξιότητες εκείνες που χρειάζονται για μια επιτυχημένη καριέρα στο χώρο που έχετε επιλέξει.


ΕΡ. Τι επηρέασε την απόφασή σας να συνεργαστείτε με το ICPS;
 
ΑΠ. To Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS είναι ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο προσφέρει, κυρίως, προγράμματα Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής. Δεδομένης της θετικής εμπειρίας των φοιτητών μας που σπούδασαν σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ICPS (στο πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας και στη συνέχεια σε αυτό της Ψυχολογίας της Υγείας), ήταν, πιστεύω, λογικό επακόλουθο η διεύρυνση της συνεργασίας μας στο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ψυχολογία. Αν και αρκετά Βρετανικά Πανεπιστήμια συνεργάζονται με ιδρύματα εκτός Βρετανίας, πολλά από τα Bachelor Ψυχολογίας που προσφέρουν ανταγωνιστές μας, παρέχονται σε Κολλέγια με μεγάλο εύρος ειδικοτήτων. Βασικό συστατικό της συνεργασίας μας με το ICPS  είναι η επικέντρωση και η εξειδίκευσή του. Αυτό πιστεύουμε ότι επιτρέπει την προσέλκυση εξειδικευμένου προσωπικού άριστων προσόντων και ποικίλων ερευνητικών ενδιαφερόντων, το οποίο με τη σειρά του περνά στους φοιτητές μας.

Επιπλέον, στο υπόστρωμα αυτής της συνεργασίας υπάρχουν μια σειρά κοινών αρχών και πεποιθήσεων. Το ICPS και το UCLan μοιράζονται έναν κοινό στόχο που είναι η ανάπτυξη των φοιτητών για την ανάδειξη της πραγματικής δυναμικής τους. Μοιράζονται κοινό ήθος στην εκπαίδευση που επιδιώκει να  οδηγήσει τους φοιτητές από την εξαρτημένη στην ανεξάρτητη μάθηση. Μοιράζονται, επίσης, την κοινή πεποίθηση ότι η μάθηση επιτυγχάνεται τόσο μέσα από το βίωμα, όσο και από τη διδασκαλία. Τέλος, μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για τη σημασία της υποστήριξης των φοιτητών στην ανάπτυξη από μέρους τους εκείνων των δεξιοτήτων που αύριο θα τους ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας και κάνουμε καθετί για να στηρίξουμε την κοινότητα των μαθητών μας.   

 
ΕΡ. Πώς συγκρίνεται η εμπειρία σπουδών στο ICPS με αυτή στο UCLan;
 

ΑΠ. Το ICPS στεγάζεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτήριο για τις ανάγκες των συγκεκριμένων σπουδών, προσφέροντας αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη κτλ. Ως εκ τούτου, προσφέρει την εμπειρία Πανεπιστημιακών Σπουδών σε μικρές τάξεις σπουδαστών, το οποίο όμως επιτρέπει ουσιαστικότερη πρόσβαση στο ακαδημαϊκό προσωπικό συγκριτικά με ένα μεγαλύτερο ίδρυμα.  Συγχρόνως, το πρόγραμμα σπουδών είναι ολόιδιο με αυτό στην Αγγλία, ενώ το προσωπικό στα δύο ιδρύματα συνεργάζεται καθημερινά για την κοινή παράδοση του υλικού, των εργασιών και των αξιολογήσεων. Οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα στο ICPS, όπως και αυτοί στο UCLan, μπορούν να αιτηθούν την εγγραφή τους στο Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων και να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους, επικαλούμενοι το ίδιο πρόγραμμα, τους ίδιους ελέγχους ποιότητας και τις ίδιες αξιολογήσεις, όπως αυτές στην Αγγλία. Πρόκειται για το πρόγραμμα του UCLan, το οποίο παραδίδεται στην Αθήνα από προσωπικό με υψηλής ποιότητας προσόντα και σε στενή συνεργασία, προκειμένου να διασφαλιστεί μια υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική εμπειρία.

Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74