Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS

Τελευταία Νέα

Χορηγία και συμμετοχή στο 20ο Διεθνές Συνέδριο της EAP

  • 17/06/2015
Το ICPS συμμετείχε ως Χορηγός στο 20o Διεθνές Συνέδριο «Θέματα Φύλου στην Ψυχοθεραπεία» της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας (EAP),  που παραγματοποιήθηκε από 19-21 Ιουνίου, στο Ευγενίδειο  Ίδρυμα, Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο.
 
Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν ως εκπρόσωποι του Κολλεγίου και της προσωποκεντρικής προσέγγισης η Μαρίνα Ιωσηφίδη, επικεφαλής του Τμήματος Συμβουλευτικής και η Μαρία Κεφαλοπούλου, καθηγήτρια Συμβουλευτικής και Ψυχολογίας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα «H κατασκευή του κοινωνικού φύλου και η προσωποκεντρική προσέγγιση: Θεραπευτικές προεκτάσεις του κοινωνικού φύλου. Ανάλυση Λόγου». 
 
Η παρουσίαση διεξήχθη το Σάββατο 14.00-15.30, Θεματική Συνεδρία 32-Έρευνα, Αίθουσα Α. Η παρουσίαση αποτέλεσε μια ανάλυση λόγου της κατασκευής του κοινωνικού φύλου στην προσωποκεντρική προσέγγιση. 
H ανάλυση 6 ημι-δομημένων συνεντεύξεων βασίστηκε στο θεωρητικό πλαίσιο «λόγου» του Parker και χρησιμοποίησε τον οδηγό της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου της Willig (2001). 

Πιο συγκεκριμένα, διαπραγματεύτηκαν θέματα και έννοιες όπως: 
  • η κοινωνική κατασκευή του κοινωνικού φύλου και η έννοια του έμφυλου εαυτού,
  • η περιγραφή των χαρακτηριστικών του κοινωνικού φύλου και του έμφυλου ρόλου στην ζωή και την προσωποκεντρική θεραπεία, 
  • η επιρροή του κοινωνικού φύλου στην θεραπευτική διαδικασία, 
  • έμφυλες θεραπευτικές στρατηγικές και οι προσωποκεντρικές θεραπευτικές συνθήκες σε σχέση με  το κοινωνικό φύλο. 
  • Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναδείξουν τους διαφορετικούς και πλουραλιστικούς λόγους που ενδυναμώνουν την πολυπλοκότητα και τις δυναμικές εξειδικεύσεις των θεραπευτικών προεκτάσεων του κοινωνικού φύλου.

 

Η Μαρίνα Ιωσηφίδη στο Συνέδριο ήταν επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής εκπροσώπων μελών της Ε.Ε.Ψ.Ε.Ε. ενώ η κυρία Κεφαλοπούλου είχε τον συντονισμό της θεματικής συνεδρίας «Έρευνα», μαζί με τον κύριο Καλλιγιάνη.

Η απήχηση της παρουσίασης ήταν ιδιαίτερη και αποτέλεσε ένα από τα ποικίλα θέματα που συζητήθηκαν περαιτέρω, τόσο μέσα όσο και έξω από τις αίθουσες του Συνεδρίου.
 

Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας