Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS
(+30) 210 64 56 565

Προγράμματα Συμβουλευτικής

MASTER ΠΡΟΣΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Περιγραφή Προγράμματος

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού  Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας που προσφέρουμε στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια σε συνεργασία με ένα από τα πιο διακεκριμένα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας!

Πρόκειται για το πρώτο Μεταπτυχιακό που ιδρύθηκε στη χώρα στον τομέα αυτό και έκτοτε έχει αποτελέσει μέτρο σύγκρισης έναντι άλλων προγραμμάτων στην Ευρώπη, ενώ μέσω αυτού, εδραιώθηκε η έννοια της «Συμβουλευτικής» στην Ελλάδα.

Κατά τις τελευταίες 2 δεκαετίες, έχουν ελέγξει και αναγνωρίσει την ποιότητα του προγράμματος, Εξωτερικοί Εξεταστές – External Examiners, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες του χώρου της ψυχολογίας, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, παγκοσμίου βεληνεκούς και εγνωσμένης φήμης, όπως οι Professor John McLeod, Professor Mick Cooper, Professor Brian Thorne, Professor Dave Mearns, Dr. Paul Wilkins, Dr. Peter Pearce, Professor Michael O’Rourke κ.α.

«Πρόκειται για ένα άψογο, καλοσχεδιασμένο και άριστα εφαρμοσμένο πρόγραμμα το οποίο παραδίδεται από μια ομάδα επιστημόνων με εξαιρετικές ικανότητες και μεγάλη αφοσίωση…»

Δρ. Paul Wilkins,
Εξωτερικός Εξεταστής
Machester Metropolitan University

 
Το τριετές αυτό Μεταπτυχιακό, προσφέρει ένα μοναδικό εκπαιδευτικό συνδυασμό επιστημονικής κατάρτισης, βιωματικής ανάπτυξης, πρακτικής εφαρμογής και ερευνητικής τεκμηρίωσης. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στην εις βάθος γνώση και εμπειρία της Προσωποκεντρικής, της μιας εκ των τριών κορυφαίων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην ψυχική υγεία και ευημερία. Οι απόφοιτοι του Προγράμματος κατέχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να εργαστούν ως Προσωποκεντρικοί Σύμβουλοι και Ψυχοθεραπευτές και να διαπρέψουν στο χώρο της ψυχικής υγείας.
 
Μεταξύ άλλων καλύπτει:
 
 • Τη θεωρητική εκπαίδευση και κατάρτιση στις Αρχές της Προσωποκεντρικής και στην φιλοσοφία που διέπει τη Θεωρία Θεραπείας και Θεωρία Προσωπικότητας.
 • Τη διευρυμένη και συγχρόνως στοχευμένη προσωπική ανάπτυξη του κάθε μέλους της εκπαιδευτικής ομάδας, με απώτερο σκοπό την προετοιμασία για την άσκηση του επαγγέλματος.
 • Την εφαρμοσμένη βιωματική εκπαίδευση στην τέχνη της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας και στην εφαρμογή των μεθόδων της Προσωποκεντρικής.
 • Εντατική εκπαίδευση στην διαφοροδιάγνωση και ψυχοπαθολογία παιδιών και ενηλίκων.
 • Την εκπαίδευση στην ενσωμάτωση και αποτελεσματική χρήση της εποπτείας στην καθημερινότητα του επαγγελματία συμβούλου/ψυχοθεραπευτή.
 • Ηθικά, επαγγελματικά και νομικά ζητήματα στην εφαρμογή της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας.
 • Τη θεωρητική και εφαρμοσμένη σύγκριση μεταξύ των κυρίαρχων προσεγγίσεων και την απόκτηση ανεπτυγμένων δεξιοτήτων στη κατανόηση της προσφοράς της κάθε προσέγγισης.
 • Την άρτια επιστημονική κατάρτιση με σκοπό την επιτυχημένη μελλοντική συνεργασία σε διεπιστημονικό πλαίσιο (π.χ. συνεργασία με ψυχιάτρους, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς κτλ.).
   
Διαβάστε περισσότερα για το «REDESIGN 2020» που εφαρμόζουμε πλέον στο πρόγραμμα στη σχετική υποσελίδα «Δομή Προγράμματος».
 
Επιπλέον σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
 
 • Μεταπτυχιακό με διεθνή αναγνώριση από ένα από τα πιο διακεκριμένα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας με πλήθος βραβείων σε όλους τους διαγωνισμούς και αξιολογήσεις (QS Top Universities, Time Higher Education Awards, Guardian Awards κ.α.).
 • Αναγνώριση στην Ελλάδα με βάση τις προβλέψεις του Ενωσιακού Δικαίου για την Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων όπως ορίζει η νομοθεσία.
 • Διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές, παιδαγωγοί  κτλ) με μεγάλη πείρα στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία και την εφαρμογή της στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή κουλτούρα.
 • Ευέλικτο πρόγραμμα ώστε να συνδυάζεται με άλλες υποχρεώσεις του εκπαιδευόμενου.
   
Κριτήρια Εγγραφής:
 
 • Πανεπιστημιακό πτυχίο, κατά προτίμηση στην Ψυχολογία ή σε παρεμφερή επιστημονικό κλάδo (ιατρική, εκπαίδευση, κοινωνιολογία, κοινωνικών λειτουργών, ανθρωπολογίας κτλ). Σε περίπτωση κατοχής διαφορετικού πτυχίου θα εξεταστεί η αίτηση ανάλογα με την ύπαρξη άλλων εκπαιδεύσεων ή επαγγελματικής πείρας. Για τους αποφοίτους πανεπιστημιακών σπουδών εκτός της Ψυχολογίας, προσφέρονται συμπληρωματικά μαθήματα στο ICPS. Ο αριθμός και η θεματολογία των μαθημάτων καθορίζονται κατά περίπτωση
 • Ηλικία άνω του 24ου έτους.
 • Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (το πρόγραμμα προσφέρεται στα Ελληνικά, αλλά η γνώση αγγλικών είναι απαραίτητη για το ερευνητικό μέρος του προγράμματος).
 • Επιτυχημένη προσωπική συνέντευξη όπου ο υποψήφιος καλείται να υποστηρίξει την ικανότητά του να παρακολουθήσει μαθήματα Μεταπτυχιακού επιπέδου μέσα σε ένα έντονα βιωματικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο.
 • Επιτυχημένη ψυχομετρική αξιολόγηση στην οποία να καταδεικνύεται η ετοιμότητα του υποψηφίου να ενταχθεί σε ένα έντονα βιωματικό πρόγραμμα.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πρόγραμμα αυτό είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη συμβουλευτική ψυχικής υγείας και στην ψυχοθεραπεία, με σκοπό την ανάπτυξη επαγγελματιών στο συγκεκριμένο αντικείμενο και ΔΕΝ απευθύνεται σε οποιονδήποτε βιώνει στην παρούσα φάση της ζωής του ή βίωσε στο πρόσφατο παρελθόν οποιαδήποτε έκφανση ψυχολογικής δυσπροσαρμοστικότητας, ούτε και αποτελεί κατά οποιονδήποτε τρόπο πρόγραμμα προσωπικής ή ομαδικής θεραπείας. Πρόκειται για εντατική, βιωματική και εφαρμοσμένη εκπαίδευση η οποία θα σας εκθέσει σε στρεσογόνες διαδικασίες επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου αντενδείκνυται για άτομα που βιώνουν δυσπροσαρμοστικότητα. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συντρέχουν οι σχετικοί λόγοι ενώ έχετε ενταχθεί στο Πρόγραμμα, το Κολλέγιο δύναται να σας ζητήσει να διακόψετε προσωρινά ή μόνιμα την εκπαίδευση σας.
 
 

Δομή Προγράμματος

To πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 ακαδημαϊκά έτη και περιλαμβάνει 6 μαθήματα:

►Θεωρητικά Θεμέλια στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
►Πρακτική και Προσωπική Ανάπτυξη: Πώς Γίνεσαι Προσωποκεντρικός Σύμβουλος και Ψυχοθεραπευτής
►Θεωρητικά Θέματα στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
►Επαγγελματική Ανάπτυξη στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
►Ερευνητικός Σχεδιασμός στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
►Ερευνητική Αναζήτηση και Ανάπτυξη στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
 
 
Το «REDESIGN 2020» αποτελεί μια σημαντική αλλαγή του προγράμματος, το οποίο από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 εκσυγχρονίζεται περαιτέρω, τόσο σε περιεχόμενο, όσο και σε εκπαιδευτική μεθοδολογία και τρόπους αξιολόγησης, αλλά προπαντός, στην ενίσχυση της επιστημονικότητας των αποφοίτων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του ανάμεσα στα Μεταπτυχιακά προγράμματα Ευρώπης και Αμερικής στη συγκεκριμένη Προσέγγιση και εξοπλίζει τους φοιτητές με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διαπρέψουν στην αγορά εργασίας!

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διαχωρίζεται πλέον σε τέσσερα διακριτά μέρη:
 

 

Η θεματολογία του Μεταπτυχιακού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

 

 • Συνθήκες της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης και η εφαρμογή τους: Βιωματική εκπαίδευση.
 • Συμβουλευτικές και ψυχοθεραπευτικές δεξιότητες: Από την τυπική συνεδρία στον κυβερνοχώρο.
 • Συμβουλευτική σε ειδικές ομάδες: Παιδιά, ενήλικες, ασθενείς, παραβάτες.
 • Συμβουλευτική σε πλαίσια: Ομοιότητες, διαφορές, απαιτήσεις, δεξιότητες.
 • Real-Plays: Εργαστήρια Ενσυναίσθησης, Αυθεντικότητας, Θεραπευτικών Αποκρίσεων, Συμβουλευτικής και Διευκόλυνσης Θεραπευτικών Ομάδων.
 • Διαφορική διάγνωση, ψυχοπαθολογία παιδιών και ενηλίκων και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
 • Ψυχομετρική αξιολόγηση και εργαλεία: Εφαρμογές στην Προσωποκεντρική θεραπεία.
 • Προσωποκεντρική φιλοσοφία και λοιπές Προσεγγίσεις: Ομοιότητες, διαφορές, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα.
 • Ειδική θεματολογία: Παρέμβαση στην κρίση (αυτοκτονία, ενδοοικογενειακή βία, φυσική καταστροφή, πόλεμος κ.α.), Πένθος και απώλεια, Διατροφικές διαταραχές, Παιγνιοθεραπεία, Εκφραστικές τέχνες, Φύλο και διαφορετικότητα, Σεξουαλικές διαταραχές κ.α.
 • Κώδικας δεοντολογίας και ηθικής: Οι κανόνες του επαγγέλματος.
 • Εφαρμοσμένη έρευνα στη θεραπευτική διαδικασία.

   
Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση:

 

Η ακαδημαϊκή αξιολόγηση στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό γίνεται με ποικιλία μεθόδων και περιλαμβάνει εργασίες, παρουσιάσεις, αναφορές και ημερολόγια αυτοαξιολόγησης και προσωπικής ανάπτυξης, εργαστήρια/workshops, posters, case studies, ερευνητικές προτάσεις, καλλιτεχνικά δημιουργήματα κ.α.

 

Γιατί να το κάνεις;

 • Θα εκπαιδευτείς στο ισχυρότερο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας στην Ευρώπη και θα αναπτύξεις την επαγγελματική, επιστημονική και διαπροσωπική σου ταυτότητα.
 • Θα αποκτήσεις το μοναδικό Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που σου προσφέρει το τρίπτυχο: βιωματική ανάπτυξη, πιστοποιημένη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση, αναγνώριση από το Ελληνικό κράτος.
 • Είτε είσαι επαγγελματίας ψυχικής υγείας, είτε επιθυμείς να αποκτήσεις τη δεξιότητα της συμβουλευτικής διαδικασίας με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, το Μεταπτυχιακό αυτό θα σε εξοπλίσει με μια μεθοδολογία θεραπευτικής εργασίας με τους τωρινούς ή μελλοντικούς πελάτες σου.
 • Θα εκπαιδευτείς από μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών, με μεγάλη κλινική πείρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με πιστοποιήσεις από  κορυφαίους επαγγελματικούς φορείς.
 • Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση, θα είσαι ήδη επαγγελματίας ψυχικής υγείας.
 • Θα αποκτήσεις πρακτική εμπειρία με πραγματικά περιστατικά και θα διερευνήσεις τις προσωπικές σου ανάγκες μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης.
 • Θα καλύψεις ολικά ή εν μέρει τις προϋποθέσεις για την εγγραφή σε 8 Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς επαγγελματικούς συλλόγους.
 • Θα γίνεις μέλος της οικογένειας του ICPS, της μεγαλύτερης σχολής Ψυχολογίας στην Ελλάδα και του ιδρύματος που έφερε και εκπροσωπεί την Προσωποκεντρική Προσέγγιση στη χώρα μας.
   

Προοπτικές

Οι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία μπορούν να εργαστούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως: 
 • δομές ψυχικής υγείας
 • μονάδες απεξάρτησης
 • οργανισμούς υποστήριξης ευπαθών ομάδων
 • οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης ειδικών ομάδων του πληθυσμού 
 • ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες σε προσφυγικούς πληθυσμούς
 • σχολεία, συμβουλευτικούς σταθμούς και επιχειρήσεις
 • τμήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού
   
Η άρτια κατάρτισή τους στο αντικείμενο της Συμβουλευτικής τους καθιστούν ικανούς να εργαστούν σε κάθε εργασιακό περιβάλλον όπου παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 
 
Φυσικά, μια ακόμα δραστηριότητα των αποφοίτων του προγράμματος είναι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος με την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής.
 
Το πρόγραμμα, επιπλέον, επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε Διδακτορικό επίπεδο σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
 
 

Καθηγητές

Άννα Μαρίνα Ιωσηφίδου,
Β.Α., M.Sc., Ph.D., ECP

Ψυχοθεραπεία, Εποπτεία, Κατασκευή Φύλου

  Μαρία Κεφαλοπούλου,
  B.Sc., Pg. Dip., M.Sc., Ph.D., ECP

  Ψυχοθεραπεία, Κλινική Εποπτεία, Κακοποίηση, Βία, Κοινωνική Ψυχολογία

   Σοφία Μπαλαμούτσου,
   B.A., M.A., Ph.D.

   Εποπτεία, Μεθοδολογία Έρευνας

    Ευάγγελος Καναβιτσάς,
    B.Sc., Pg.Dip., M.Sc., ECP

    Ψυχοθεραπεία, Κοινωνικός Αποκλεισμός, Ψυχοπαθολογία, Εποπτεία, Κατάθλιψη

     Απόστολος Βούρδας,
     MRCPsych, CCST, Ph.D.,

     Ψυχοπαθολογία, Παιδοψυχιατρική, Ψυχιατροδικαστική, ADHD, Κατάθλιψη

      Αντώνης Κορφιάτης
      B.A., M.Sc., ECP

      Ψυχοθεραπεία, Εποπτεία, Επανένταξη, Κατάθλιψη, Ψυχοπαθολογία, Αποκατάσταση

       Νικολέττα Θεοδώρου,
       B.A., Pg. Dip., MA., Ph.D.

       Προσωποκεντρική Συμβουλευτική

        Πέτρος Μακρής,
        B.A., M.Sc., ECP

        Ψυχοθεραπεία, Εποπτεία

         Κωνσταντίνος Μπίτας
         M.D.

         Ψυχοπαθολογία, Συγκριτική Μελέτη Ψυχοθεραπειών, Συστημική Θεραπεία

          Ηλέκτρα Διακολαμπριανού,
          B.Sc., Pg.Dip., Ph.D.c.

          Συμβουλευτική, Θεραπεία Μέσω Τέχνης

           Δημήτρης Κάππος
           B.Sc., M.Sc., ECP

           Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, Life Coaching

            Γεωργία Μπούρη
            B.Sc., M.Sc., ECP

            Συμβουλευτική, Οικογενειακή Βία

             Γεώργιος Φραγκάκης
             B.Sc., M.Sc., ECP

             Συμβουλευτική, Συγκρούσεις και επικοινωνία

              Αλέξανδρος Βαλλίδης,
              B.Sc., M.Sc.,

              Θρήνος, Εξαρτήσεις, Τραύμα, Προσωποκεντρική Θεραπεία, Κατάθλιψη

               Μαρία Δέδε
               B.Sc., Pg. Dip., M.Α.,

               Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, Ψυχική Υγεία, Ψυχοπαθολογία, Κατάθλιψη, Συστημική Θεραπεία

                Γιώργος-Κωνσταντίνος Ιωαννίδης,
                B.Sc., Pg.Dip., M.Sc., MBA

                Θετική Ψυχολογία, Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

                 Γιώργος Κουτούβελας,
                 B.Sc., M.Ed., M.Sc., Ph.D.c.,

                 Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, Ποιμαντική Συμβουλευτική

                  Ναταλία-Γεωργία Κοσσυβάκη
                  B.Sc., B.A., Pg.Cert, ECPc

                  Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, Ψυχοπαθολογία, Κατάθλιψη, Στίγμα, Έγκαιρη Παρέμβαση

                   Έρρικα Μακρή
                   B.Sc., Pg. Dip., M.Sc.,

                   Συμβουλευτική, Art & Play Therapy

                    Άννα Σπυρίδωνος, B.Sc., M.A., M.Sc., ECP

                    Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία, Προσωπική Ανάπτυξη

                     Mohammad Vahedi
                     Pg. Dip., HND, M.Sc.,

                     Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

                      Κατερίνα Μαλιχούτη, B.Sc., M.Sc.,

                      Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

                       Κατερίνα Μπάστα,
                       B.Sc., M.Sc.,

                       Προσωποκεντρική Συμβουλευτική , Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεία

                        Μαρτυρίες

                        Αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ήταν μια εμπειρία ζωής για μένα, γιατί γνώρισα πραγματικά υπέροχους ανθρώπους, γνώρισα τον εαυτό μου και διεύρυνα την επαγγελματική μου ταυτότητα. Με βοήθησε να δω τον εαυτό μου...
                        Περισσότερα...

                        Εξαρχάκου Βασιλική

                         Η βιωματική εκπαίδευση μέσα από τα εργαστήρια, την πρακτική άσκηση και την εποπτεία συνδυαστικά ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας χάρη στον οποίο εξελίχθηκα και δόμησα ταυτότητα επαγγελματία...Περισσότερα...

                        Δήμητρα Μάντζαρη
                        Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
                        Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

                        Εγγραφείτε στο Newsletter μας