Τα Προγράμματα

CERTIFICATE στις ΠΡΟΣΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Περιγραφή Προγράμματος

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Προσωποκεντρικών Εκφραστικών Τεχνών, που προσφέρουμε σε συνεργασία με το Person-Centered Expressive Arts Institute (PCEAI) των ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο ίδρυσε η Natalie Rogers, κόρη του Carl Rogers, θεμελιώνοντας την έννοια του Creative Connection® και της χρήσης των εκφραστικών τεχνών στην Προσωποκεντρική θεραπεία.

Οι εκφραστικές τέχνες χρησιμοποιούν την κίνηση, τον ήχο, τις εικαστικές τέχνες, τη δημιουργική γραφή και το δράμα ώστε να ενισχύσουν την αυτό-έκφραση, την ενδοσκόπηση, τη δημιουργικότητα, καθώς και ένα καλύτερο επίπεδο συνειδητότητας. Η διαδικασία του Creative Connection®, όπως αναπτύχθηκε από την Natalie Rogers, συνυφαίνει τις διαφορετικές εκφραστικές τέχνες ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η βαθιά πηγή δημιουργικότητας που βρίσκεται μέσα στον καθέναν μας.

Η κίνηση ή ο χορός με επίγνωση, μας ανοίγει σε συναισθήματα που μπορούν να εκφραστούν με χρώμα, γραμμή ή μορφή. Όταν γράφουμε αμέσως μετά την κίνηση και την τέχνη, αναδύεται μια ελεύθερη ροή λέξεων. Ενώ οι περισσότερες παραδοσιακές μορφές coaching, συμβουλευτικής και θεραπείας, τείνουν να βασίζονται αποκλειστικά στη λεκτική ανταλλαγή, οι εκφραστικές τέχνες χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα μεθόδων αυτο-έκφρασης για να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε διορατικότητα και επίγνωση. Η έμφαση δίνεται στη διαδικασία. Ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί όμορφη τέχνη, χορογραφημένος χορός ή δημοσιεύσιμη γραφή, αλλά η αυτογνωσία που οδηγεί σε θετική δράση.

Σε μια ομαδική ή ιδιωτική συνεδρία μπορεί να κινηθείτε σωματικά για να εκφράσετε ένα συναίσθημα που είναι δύσκολο να διατυπωθεί λεκτικά ή να χρησιμοποιήσετε την τέχνη για να διευκρινίσετε μια κατάσταση που προκαλεί σύγχυση. Η κατάλληλη καθοδηγούμενη οπτικοποίηση μπορεί να ακολουθείται από ημερολόγιο ή σχέδιο. Μπορεί να κληθείτε να υποδυθείτε μια παρελθούσα ή τρέχουσα κατάσταση ή να εστιάσετε σε αισθήσεις στο σώμα σας ως οδηγό για τα συναισθήματά σας. Οι εκφραστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται παράλληλα μεταξύ τους και τα αποτελέσματα είναι συχνά εκθετικά.

Οι Προσωποκεντρικές Εκφραστικές Τέχνες είναι μοναδικές στο ότι συνδυάζουν τη διαδικασία εκφραστικών τεχνών με τη σε βάθος θεωρία και πρακτική της προσωποκεντρικής προσέγγισης του Δρ. Carl Rogers. Για τους επαγγελματίες της Προσωποκεντρικής Εκφραστικής Τέχνης, η πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου στον οποίο μπορείτε να είστε ελεύθεροι να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας. Σύμφωνα με τα λόγια του Carl Rogers, «Όταν ένας δάσκαλος, γονέας, θεραπευτής ή άλλο άτομο που διευκολύνει, επιτρέπει στο άτομο μια πλήρη ελευθερία συμβολικής έκφρασης, καλλιεργείται η δημιουργικότητα. Αυτή η ανεκτικότητα δίνει στο άτομο πλήρη ελευθερία να σκέφτεται, να αισθάνεται ότι είναι, οτιδήποτε είναι πιο εσωτερικό μέσα του». Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι το χαρακτηριστικό της διαδικασίας των Προσωποκεντρικών Εκφραστικών Τεχνών.

Το Person-Centered Expressive Arts Institute (PCEAI) σε συνεργασία με το ICPS, φέρνουν στην Ελλάδα το μοναδικό αυτό πρόγραμμα εκπαίδευσης στις Προσωποκεντρικές Εκφραστικές Τέχνες. Μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης για το Ελληνικό κοινό, με κεντρική εκπαιδεύτρια τη διευθύντρια του PCEAI Δρ. Sue Ann Herron και συν-εκπαιδεύτρια την Δρ. Άννα-Μαρίνα Ιωσηφίδου.

 

Στοιχεία του Προγράμματος:
 
 • Αυτό το πρόγραμμα συνδυάζει τη βιωματική μάθηση, τη θεωρία και την πρακτική στην προσωποκεντρική φιλοσοφία του Carl Rogers και τις εκφραστικές τέχνες: κίνηση, ήχος, εικαστικές τέχνες, δημιουργική γραφή και δράμα. Είναι μεταμορφωτική εργασία—αφυπνίζει τη δημιουργικότητα, ενθαρρύνει την αυθεντικότητα και προάγει την αυτοενδυνάμωση.
 • Στο πρόγραμμα διερευνώνται διάφορα ερωτήματα όπως:
  • Πώς η δημιουργική διαδικασία μας συνδέει με το σώμα, την ψυχή, τον πνεύμα και τον κόσμο;
  • Πώς η προσωποκεντρική προσέγγιση ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη θεραπεία, τις σχέσεις και την αποκάλυψη των δυνατοτήτων μας;
  • Πώς χρησιμοποιούμε τις εκφραστικές τέχνες στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία;
  • Πώς χρησιμοποιούμε τις εκφραστικές τέχνες σε ομάδες, όπως ομάδες πένθους και αποθεραπείας;
  • Πώς συνδέεται η εσωτερική γαλήνη του ατόμου με την κοινωνική ειρήνη;
  • Δεκαέξι μήνες εκπαίδευση, σε τρίωρα και δίωρα εβδομαδιαία sessions.
 • Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, στους εκπαιδευόμενους απονέμεται το «Certificate in Expressive Arts for Healing & Social Change: A Person-Centered Approach» από το Person-Centred Expressive Arts Institute (ΗΠΑ).


 

Κριτήρια Εγγραφής:
 
 • Πανεπιστημιακό πτυχίο, κατά προτίμηση στις κοινωνικές ή ανθρωπιστικές επιστήμες.
 • Γνώση της αγγλικής γλώσσας σε καλό επίπεδο προφορικής και γραπτής επικοινωνίας.
 • Θα προτιμηθούν οι αιτούντες που φέρουν πιστοποιημένη εκπαίδευση στη Συμβουλευτική ή Ψυχοθεραπεία.
 • Επιτυχημένη προσωπική συνέντευξη όπου ο υποψήφιος καλείται να υποστηρίξει την ικανότητά του να παρακολουθήσει ένα έντονα βιωματικό πρόγραμμα.


 

Δομή Προγράμματος

Το πρόγραμμα διαρκεί 16 μήνες και περιλαμβάνει 6 μαθήματα/μέρη:

►Θρέψη της Ψυχής (Nourishing the Soul)
►Πελατοκεντρικές Εκφραστικές Τέχνες για τη Συμβουλευτική (Client-Centered Expressive Arts for Counselling)
►Εκφραστικές Τέχνες & η Σοφία του Σώματος (Expressive Arts and the Wisdom of the Body)
►Εκφραστικές Τέχνες για Κοινωνική Αλλαγή (Expressive Arts for Social Change)
►Εκφραστικές Τέχνες: Δυναμικές Ομάδων και Διευκόλυνση (Expressive Arts: Group Dynamics and Faciliation)
►Εκφραστικές Τέχνες: Δυναμικές Ομάδων και Διευκόλυνση II (Expressive Arts: Group Dynamics and Faciliation II)
 

 
Θρέψη της Ψυχής (Nourishing the Soul)
Το δημιουργικό πνεύμα μέσα σε κάθε άτομο λαχταρά να αναδυθεί, να γίνει γνωστό και να γιορταστεί. Ωστόσο, από φόβο, ντροπή, ντροπαλότητα ή από απλή απροθυμία, οι άνθρωποι βάζουν ένα καπάκι στο βαθύ πηγάδι - την πηγή - της δημιουργικότητάς τους. Η δημιουργική διαδικασία μας φέρνει σε επαφή με την ψυχή μας, το πνεύμα μας, την εσωτερική μας σοφία. Αυτό το αρχικό εντατικό μάθημα παρέχει εμπειρία στην αυτοέκφραση μέσω των δημιουργικών τεχνών - κίνηση, τέχνη, μουσική και γραφή. Αυτό μπορεί να είναι μια ιερή και συχνά μυστικιστική εμπειρία, μετατρέποντας τον πόνο, τον θυμό, τον φόβο και τη θλίψη σε μορφές που μπορούν να θρέψουν την ψυχή. Αυτό το μάθημα εστιάζει στο εσωτερικό ταξίδι μέσα από μια δημιουργική διαδικασία σε ένα αποδεκτό, μη επικριτικό και συχνά παιχνιδιάρικο περιβάλλον. Δεν απαιτείται εμπειρία τέχνης.

Πελατοκεντρικές Εκφραστικές Τέχνες για τη Συμβουλευτική (Client-Centered Expressive Arts for Counselling)
Στο μάθημα αυτό θα δοθεί έμφαση στη θεωρία και την πράξη της προσωποκεντρικής προσέγγισης και της χρήσης των εκφραστικών τεχνών στη συμβουλευτική. Η χρήση των εκφραστικών τεχνών για ψυχοθεραπεία θα διδαχθεί μέσω συμβουλευτικών επιδείξεων και επικοινωνιακών τριάδων. Αν και οι «Τριάδες Συμβουλευτικής» χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση της ενσυναίσθησης, της εσωτερικής συμφωνίας (congruence) και της άνευ όρων θετικής θεώρησης, αυτή η μέθοδος είναι επίσης χρήσιμη σε επαγγελματίες εκτός των συμβούλων, για να εξασκήσουν καλές δεξιότητες επικοινωνίας. Οι θεωρητικές παρουσιάσεις και η συζήτηση θα ακολουθήσουν αυτές τις εμπειρίες. Οι αναγνώσεις, οι συζητήσεις και βίντεο συμβουλευτικών συνεδριών θα διασυνδέσουν την εμπειρία με τη θεωρία και τις έννοιες. Θα συζητηθούν επίσης εφαρμογές σε διάφορους πληθυσμούς πελατών. Τέλος, θα μελετηθούν βίντεο του Carl Rogers και της Natalie Rogers και άλλων σε συμβουλευτικές συνεδρίες.
 
Εκφραστικές Τέχνες & η Σοφία του Σώματος (Expressive Arts and the Wisdom of the Body)
Για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στη σοφία και την ολότητα του σώματος, του νου, των συναισθημάτων και του πνεύματος, οι εκπαιδευόμενοι θα χρησιμοποιήσουν εκφραστικές τέχνες για να εξερευνήσουν τις εσωτερικές πολικότητες, την επίγνωση του σώματος, την αυτοεικόνα και τη μεταφορά σε θέματα υγείας και θεραπείας. Αφήνοντας στην άκρη τις ιδέες της κοινωνίας για την εικόνα του σώματος, ανακαλύπτεται μια βαθύτερη σοφία. Η σχέση των εμπειριών της παιδικής ηλικίας με τη σημερινή επίγνωση του σώματος και την άνεση θα διερευνηθεί μέσα από τις τέχνες, την ανάγνωση, τη συζήτηση και τη γραφή.
 
Εκφραστικές Τέχνες για Κοινωνική Αλλαγή (Expressive Arts for Social Change)
Αυτό το μάθημα διερευνά βιωματικές, δημιουργικές προσεγγίσεις για την ειρήνη και την επίλυση συγκρούσεων. Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τις διαφορές μας και πώς να χρησιμοποιήσουμε τις εκφραστικές τέχνες για την επούλωση των πληγών του κοινωνικού και φυσικού τραύματος. Οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν να χρησιμοποιούν προσωποκεντρικές δεξιότητες επικοινωνίας και εκφραστικές τέχνες για να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των σκέψεων και των συναισθημάτων, στη διερεύνηση της διαπροσωπικής επικοινωνίας σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις και να οραματιστούν λύσεις για προσωπική μεταμόρφωση και κοινωνική αλλαγή. Επίσης, θα μελετηθεί η χρήση εκφραστικών τεχνών για την επούλωση των πληγών κοινωνικών και φυσικών τραυμάτων.
 
Εκφραστικές Τέχνες: Δυναμικές Ομάδων και Διευκόλυνση (Expressive Arts: Group Dynamics and Facilitation)
Στόχος αυτού του μαθήματος είναι να δώσει στους εκπαιδευόμενους την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να διευκολύνουν προσωποκεντρικές συνεδρίες εκφραστικών τεχνών. Με την καθοδήγηση του διδακτικού προσωπικού, οι εκπαιδευόμενοι σχεδιάζουν και διευκολύνουν ένα εργαστήριο δυόμιση ωρών για τους συμμαθητές τους, έχοντας παράλληλα υπόψη τις ανάγκες των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος. Οι εκπαιδευόμενοι «πηγαίνουν στα παρασκήνια» της προσωποκεντρικής διευκόλυνσης για να μάθουν πώς η δυναμική της ομάδας επηρεάζει το σχεδιασμό του εργαστηρίου. Μαθαίνοντας να δίνουμε και να λαμβάνουμε ειλικρινή, υποστηρικτική ανατροφοδότηση βοηθά τους εκπαιδευόμενους να αναλογιστούν τα δυνατά τους σημεία και το αναπτυσσόμενο πλεονέκτημά τους. Η παρατήρηση των συνεδριών προσφέρει μια πιο αντικειμενική θέση μάθησης σχετικά με τη δυναμική της ομάδας.
 
Εκφραστικές Τέχνες: Δυναμικές Ομάδων και Διευκόλυνση II (Expressive Arts: Group Dynamics and Facilitation II)
Η θεωρία της προσωποκεντρικής δυναμικής της ομάδας και των ομάδων συνάντησης θα μελετηθεί μέσω της ανάγνωσης, της προβολής βίντεο του Carl Rogers και άλλων που διευκολύνουν τις ομάδες συνάντησης και συζητώντας τη δική μας διαδικασία. Αυτό το μάθημα δίνει στους εκπαιδευόμενους μια δεύτερη ευκαιρία να σχεδιάσουν και να διευκολύνουν μια συνεδρία με σχόλια από ομότιμους. Αυτό ενισχύει τις δεξιότητες του εκπαιδευόμενου στη δημιουργία ενός θετικού, αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τους άλλους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην εφαρμογή προσωποκεντρικών εκφραστικών τεχνών με διάφορους πληθυσμούς όπως παιγνιοθεραπεία, εκπαιδευτικές ομάδες και ομάδες προσωπικής ανάπτυξης.
 

 

Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση:

 

Η ακαδημαϊκή αξιολόγηση στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό γίνεται με ποικιλία μεθόδων και σε επίπεδο 360°. Δηλαδή, μια συνεχής διαδικασία κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που περιλαμβάνει αυτοαξιολόγηση, ημερολόγια αυτοαξιολόγησης και προσωπικής ανάπτυξης, εργαστήρια/workshops, εργασίες κ.α.

 

Γιατί να το κάνεις;

 • Θα εκπαιδευτείς στο μοναδικό Πρόγραμμα στις Προσωποκεντρικές Εκφραστικές Τέχνες που θέσπισε η Natalie Rogers και θα αναπτύξεις την επαγγελματική, επιστημονική και διαπροσωπική σου ταυτότητα.
 • Θα αποκτήσεις το Certificate στις «Εκφραστικές Τέχνες για τη Θεραπεία και την Κοινωνική Αλλαγή: Μια Προσωποκεντρική Προσέγγιση» από το Person-Centred Expressive Arts Institute (PCEAI) των ΗΠΑ.
 • Θα εκπαιδευτείς σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τεχνική κατάρτιση, βιωματική ανάπτυξη και πιστοποιημένη θεραπευτική εκπαίδευση,
 • Είτε είσαι ήδη επαγγελματίας ψυχικής υγείας, είτε ασκείς κάποιο άλλο επάγγελμα όπως εκπαιδευτικός, νοσηλευτής, ιατρός κτλ, το πρόγραμμα αυτό θα σε εξοπλίσει με μια μεθοδολογία θεραπευτικής εργασίας με τις εκφραστικές τέχνες και θα αποτελέσει ένα μεταμορφωτικό ταξίδι.
 • Θα εκπαιδευτείς από μια επαγγελματίες με μεγάλη πείρα τόσο στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, όσο και στην εφαρμογή των Εκφραστικών Τεχνών στη θεραπευτική διαδικασία.
 • Θα γίνεις μέλος της οικογένειας του ICPS, της μεγαλύτερης σχολής Ψυχολογίας στην Ελλάδα, όπως και του Alumni του Person-Centred Expressive Arts Institute (PCEAI) των ΗΠΑ.

 

Προοπτικές

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος μπορούν να εργαστούν χρησιμοποιώντας τις Προσωποκεντρικές Εκφραστικές Τέχνες είτε στα πλαίσια της άσκησης της συμβουλευτικής/ψυχοθεραπείας εφόσον είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ή στα πλαίσια του τρέχοντος επαγγέλματος τους.

Εκπαιδευόμενοι του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει σύμβουλοι/ψυχοθεραπευτές, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, ιατροί, νοσηλευτές, ιερείς, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, σύμβουλοι επιχειρήσεων και ομάδων κ.α.


Καθηγητές

Sue Ann Herron,
B.A., M.A., Ph.D.

Προσωποκεντρική Θεραπεία, Εκφραστικές Τέχνες, Πένθος και Απώλεια, Τρίτη Ηλικία, Alzheimer's

  Άννα Μαρίνα Ιωσηφίδου,
  Β.Α., M.Sc., Ph.D., ECP

  Ψυχοθεραπεία, Εποπτεία, Κατασκευή Φύλου, Εποπτεία, Θεραπεία μέσω Τέχνης

   Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
   Εγγραφείτε στο Newsletter μας

   php74