Τελευταία Νέα

Συνέντευξη: Σπουδές Μέσα στην Κρίση

  • 06/10/2013

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ  δημοσίευσε συνέντευξη του Διευθυντή Διοίκησης του Κολλεγίου, κ. Κωνσταντίνου Παππά, στο περιοδικό BHmagazino με τίτλο "Σπουδές Μέσα στην Κρίση: H ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει την οικονομία".

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ο κ. Κωνσταντίνος Παππάς, διευθυντής διοίκησης του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS, σχολιάζει τα τεκταινόμενα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναλύει τις εναλλακτικές που έχουν σήμερα οι νέοι με φιλοδοξίες.

ΕΡ. Oι νέοι που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολές της επιθυμίας τους καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Αποτελεί ένα κολλέγιο πραγματική εναλλακτική επιλογή σπουδών σήμερα;

ΑΠ. Όχι μόνο εναλλακτική, αλλά συχνά και πρώτη επιλογή. Μια ανάλυση του κόστους σπουδών και διαβίωσης σε μια απομακρυσμένη πόλη από τον τόπο διαμονής του φοιτητή είναι ενδεικτική της νέας πραγματικότητας. Και αν συνυπολογίσουμε και τη δυσαρέσκεια που δημιουργείται από την παρακολούθηση ενός προγράμματος σπουδών σε μια σχολή που δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή του σπουδαστή και η οποία δεν του προσφέρει προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, τότε αναδεικνύονται άμεσα τα πλεονεκτήματα των σπουδών σε ένα κολλέγιο: ο φοιτητής έχει την ευκαιρία να σπουδάσει και να διαμένει στη μόνιμη κατοικία του, ενώ του προσφέρεται η εμπειρία φοίτησης σε ένα διεθνούς φήμης πανεπιστημιακό πρόγραμμα της επιλογής του. Μια εμπειρία που συνήθως, λόγω και του μικρότερου αριθμού φοιτητών στα κολλέγια συγκριτικά με τα ΑΕΙ/ΤΕΙ, είναι πιο οργανωμένη, άμεση και αποτελεσματική, χωρίς τις εκπλήξεις και την ταλαιπωρία των δημόσιων ιδρυμάτων.

ΕΡ. 'Οσοι φοιτούν σε ένα κολλέγιο τυγχάνουν της ίδιας αναγνώρισης με εκείνους που σπουδάζουν σε ένα δημόσιο ίδρυμα;

ΑΠ. Έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια που διάφορα εγχώρια συμφέροντα έκλειναν παρανόμως την πόρτα της αγοράς εργασίας στους αποφοίτους κολλεγίων, έφτασε η στιγμή που η Ελληνική Δημοκρατία υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την ευρωπαϊκή νομιμότητα. Τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά που χορηγούνται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω συνεργασιών με κολλέγια πλέον έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης “επαγγελματικής ισοδυναμίας”, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση των αποφοίτων τους στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είτε ως μισθωτοί είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, με τους ίδιους ακριβώς όρους που επιτρέπεται σε αποφοίτους δημόσιων ιδρυμάτων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί ότι αρμόδιος φορέας για την έκδοση της επαγγελματικής ισοδυναμίας ή/και της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και σε καμία περίπτωση ο ΔΟΑΤΑΠ. Ο τελευταίος είναι αποκλειστικά αρμόδιος για την ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων, όχι για την επαγγελματική.

ΕΡ. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την οικονομία από την αποδοχή του ρόλου των κολλεγίων από το κράτος;

ΑΠ. Οικονομικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2009-2012, σε συνεργασία και με άλλα κολλέγια, δείχνουν ότι το κέρδος για την ελληνική οικονομία στην περίπτωση άρσης κάθε παράλογου εμποδίου για τη δραστηριότητα των κολλεγίων και την αναγνώριση των αποφοίτων τους θα εισέφερε στην ελληνική οικονομία κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ – ποσό που σχετίζεται τόσο με τον περιορισμό εκροής συναλλάγματος λόγω φοίτησης των νέων σε κάποιο κολλέγιο αντί για κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού όσο και με άμεση και έμμεση φορολόγηση. Θα πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να αποφασίσουμε αν θέλουμε ανάπτυξη ή προσκόλληση στις νεκρές πολιτικές νοοτροπίες και οικονομικά μοντέλα του παρελθόντος.

ΕΡ. Σε τι συνίσταται η εναλλακτική πρόταση σπουδών του ICPS;

ΑΠ. To Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS μετρά 24 χρόνια παρουσίας στον χώρο της ψυχολογίας και των ειδικοτήτων της, καθώς και στις ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει. Είναι σήμερα το μόνο αδειοδοτημένο κολλέγιο, εξειδικευμένο αποκλειστικά στο αντικείμενο αυτό και το μόνο που είναι μέλος του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία. Σε συνδυασμό με αποκλειστικές συνεργασίες με τις Σχολές Ψυχολογίας του UCLan (5ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Βρετανίας) και του Strathclyde (Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Χρονιάς για το 2012-2013), το ICPS φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ίσως ομάδα εκπαιδευτών στο συγκεκριμένο αντικείμενο σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, επιτρέποντας παράλληλα τον σχεδιασμό και την επιτυχή παράδοση πρωτοποριακών και μοναδικών προγραμμάτων σπουδών και κατάρτισης σε σύγχρονες κτιριακές υποδομές. Ακόμη πιο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ICPS είναι οι ευκαιρίες που έχουν οι σπουδαστές του να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας, μέσω μιας σειράς ερευνητικών προγραμμάτων, διοργάνωσης ημερίδων και συνεδρίων και μέσω της άμεσης επαφής με την αγορά εργασίας που υλοποιεί το γραφείο διασύνδεσης.

ΕΡ. Ποια προγράμματα του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών ξεχωρίζουν για τη ζήτησή τους στη σύγχρονη αγορά;

ΑΠ. Πέραν του πρώτου πτυχίου στην Ψυχολογία, η μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει εκεί ακριβώς που δεν είχε δοθεί μεγάλο βάρος στο παρελθόν και δεν υπήρχαν πολλοί απόφοιτοι-επαγγελματίες. Το μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας, για παράδειγμα, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς καθημερινά στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε ότι η πρόληψη της υγείας και η στήριξη των ασθενών με ανίατες ασθένειες περιορίζει σημαντικά το κόστος θεραπειών. Γίνεται έτσι σαφές ότι ο Ψυχολόγος Υγείας θα έχει καίριο ρόλο τα επόμενα χρόνια. Συγχρόνως, την ίδια ζήτηση έχουν και το Μεταπτυχιακό στην Παιδοψυχολογία (το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα), καθώς και το Μεταπτυχιακό στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία, που λειτουργεί τα τελευταία 24 χρόνια.

Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

php74