Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS
(+30) 210 64 56 565

Προγράμματα Ψυχολογίας

MASTER ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Περιγραφή Προγράμματος

Το εξειδικευμένο Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας προσφέρεται από το ICPS σε συνεργασία με το κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Είναι πλήρως αναγνωρισμένο από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π) και επικεντρώνεται στο ρόλο της ψυχολογίας, της βιολογίας και των κοινωνικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία του ανθρώπου, καθώς και τις συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία. 
 
Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:
 
 • Η εις βάθος μελέτη των μείζονων και σύγχρονων θεμάτων στην ψυχολογία της υγείας, όπως τα ψυχοκοινωνικά μοντέλα της νόσου και οι σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην έρευνα της ψυχολογίας της υγείας, η ανάπτυξη και αξιολόγηση των παρεμβάσεων υγείας 
 • Η εκπαίδευση των σπουδαστών ώστε να προάγουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής και να συμβάλλουν στην ευημερία του πληθυσμού, κατανοώντας το αντίκτυπο που έχουν οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά που σχετίζονται με την υγεία των ατόμων. Η στρατηγική για την υγεία στην οποία εκπαιδεύονται οι σπουδαστές μετατοπίζεται από τη θεραπεία της νόσου στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών
 • Η επικέντρωση στην προσωπική, επαγγελματική και ερευνητική ανάπτυξη των αποφοίτων, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εφαρμόζοντας τις ειδικές ψυχολογικές γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκομίσουν
 
Τελικός στόχος του Προγράμματος είναι η επαγγελματική καταξίωση και η διάκριση των αποφοίτων σε έναν τομέα που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς στη χώρα μας και το εξωτερικό.
 

Κριτήρια Εγγραφής

 

 • Πανεπιστημιακό πτυχίο στην Ψυχολογία ή στις Επιστήμες Υγείας.
 • Γνώση Αγγλικής γλώσσας επιπέδου IELTS 6.5 ή αντίστοιχο. Εξαιρούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές στην Αγγλική γλώσσα.
 • Θα προτιμηθούν όσοι έχουν ολοκληρώσει ερευνητική πτυχιακή εργασία κατά τις προπτυχιακές σπουδές τους.
 • Δυο χρόνια εργασιακής εμπειρίας είναι επιθυμητά, αλλά όχι απαραίτητα.
 • Πολύ καλή γνώση (σε επίπεδο πρώτου πτυχίου)  Έρευνας & Μεθοδολογίας με χρήση SPSS. (Όποιος υποψήφιος δεν καλύπτει το παραπάνω μπορεί να παρακολουθήσει ένα ειδικό εντατικό πρόγραμμα στο ICPS).
 • Επιτυχημένη Συνέντευξη με τον Υπεύθυνο του Προγράμματος.
 
 

Δομή Προγράμματος

Το πρόγραμμα αποτελείται από επτά μαθήματα, τα οποία καλύπτουν τους βασικούς τομείς που προσδιορίζει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1999 από τον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων, με τίτλο «Κριτήρια για την Πιστοποίηση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην Ψυχολογία της Υγείας». 
 
Με βάση το γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων διαμορφώνονται οι δύο ενότητες στη δομή του προγράμματος.
 
 • Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τα εξειδικευμένα μαθήματα ψυχολογίας της υγείας και την βιωματική και πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν. 
 • Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τα μαθήματα που αφορούν τη μεθοδολογία έρευνας και εν συνεχεία το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την ανάλυση των ευρημάτων της εμπειρικής έρευνας. Στόχος της δεύτερης ενότητας είναι η εκπόνηση και η δημοσίευση της διπλωματικής εργασίας σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια ώστε να συνεισφέρει στην πρόοδο του συγκεκριμένου τομέα.

 

 

Γιατί να το κάνεις;

 • Η Ψυχολογία της Υγείας είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Το πρόγραμμα εξασφαλίζει τις εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να διακριθείς στον συγκεκριμένο τομέα. 
 • Αν είσαι γιατρός, νοσηλευτής, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός ή εργάζεσαι στο χώρο της υγείας και έρχεσαι σε επαφή με ασθενείς σε δύσκολες καταστάσεις ή χρόνιες και καταληκτικές ασθένειες.
 • Αν επιθυμείς να εργαστείς και να εμβαθύνεις στα σύγχρονα και σύνθετα προβλήματα υγείας και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ, παράλληλα, γοητεύεσαι από την προοπτική να συμβάλλεις στη λύση προβλημάτων στο χώρο της υγείας, είτε μέσω της έρευνας, είτε μέσω της επαγγελματικής ενασχόλησής σου με τον πληθυσμό, τότε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό καλύπτει όλες σου τις φιλοδοξίες. 

 

Προοπτικές

Το Μεταπτυχιακό στοχεύει στην ανάπτυξη όλων εκείνων των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα καταστήσουν τον απόφοιτο ανταγωνιστικό όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά εργασίας.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος καταλαμβάνουν θέσεις σε:

 • νοσοκομεία και κλινικές
 • δομές πρόληψης υγείας ως αναλυτές δημόσιας υγείας
 • μονάδες απεξάρτησης
 • οργανισμούς υποστήριξης ευπαθών ομάδων
 • οργανισμούς που προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών (π.χ. καρκινοπαθείς, οροθετικοί κ.α.)
 • ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες σε προσφυγικούς πληθυσμούς
 • ΜΚΟ που παρεμβαίνουν σε σχολεία για την τροποποίηση συμπεριφορών υγείας σε παιδιά

 

Φυσικά, μια ακόμα δραστηριότητα των αποφοίτων του προγράμματος είναι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος με την παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ασθενείς και συγγενείς τους, αλλά και η ερευνητική ή ακαδημαϊκή καριέρα.

Το πρόγραμμα, επιπλέον, επιτρέπει τη συνέχιση της εκπαίδευσης σε Διδακτορικό επίπεδο. Ειδικά με το Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, οι αιτήσεις για Διδακτορικό από αποφοίτους του συγκεκριμένου Μεταπτυχιακού, γίνονται δεκτές με προτεραιότητα.

 

Καθηγητές

Μιχαήλ Γαλανάκης,
B.Sc., M.Sc., Ph.D.

Οργανωτική Ψυχολογία, Θετική Ψυχολογία, Ψυχομετρία, Μεθοδολογία Έρευνας

  Κέλλυ Σταυροπούλου,
  B.Sc., Pg. Dip., Adv.Cert., M.Sc.

  Ψυχολογία Υγείας, Πρόληψη

   Παρασκευή Θεοφίλου,
   B.Sc., M.Sc., Ph.D.

   Ψυχολογία Υγείας, Χρόνιες Παθήσεις

    Ειρήνη Καρακασίδου,
    B.Sc., M.Sc., Ph.D.

    Κλινική Ψυχολογία, Αθλητική Ψυχολογία, Θετική Ψυχολογία

     Κωνσταντίνος Κανελλάκης,
     B.Sc., MBA, Ph.D.c

     Ψυχολογία Υγείας, Θετική Ψυχολογία

      Χρήστος Αλεξάκος,
      B.Sc., M.A., M.Sc.

      Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Κλινική/Συμβουλευτική Ψυχολογία, Προσωπική Ανάπτυξη

       Μαρτυρίες

       Το πρόγραμμα, με τον επιτυχημένο συνδυασμό θεωρητικού και πρακτικού στοιχείου που το διακρίνει, ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προσδοκίες μου και αποδείχτηκε το πλέον αξιόπιστο και αξιόλογο στο χώρο...
       Περισσότερα...

       Αδαμοπούλου Φεβρονία

       Mέσα από το μεταπτυχιακό αυτό, καταφέραμε να γνωρίσουμε τις ικανότητές μας και να ξεπεράσουμε τα όρια μας. Tο εκπαιδευτικό κομμάτι, που ξεχώρισε λόγω του σύγχρονου τρόπου διδασκαλίας που δεν θυμίζει σε τίποτα τα αναχρονιστικά πρότυπα που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται στην εκπαίδευση... Περισσότερα...

       Ιωάννα Φανακίδου
       Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
       Για να στείλετε το σχόλιο σας, συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα και πατήστε το κουμπί 'Αποστολή'. Η συμπλήρωση των πεδίων με * είναι υποχρεωτική.

       Εγγραφείτε στο Newsletter μας