Αλεξάνδρα Ράικου Β.Α., Pg.Dip., M.Sc., ECP

Η Αλεξάνδρα είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής του ICPS σε συνεργασία με το Strathclyde University (M.Sc. in Person-Centred Counselling). Είναι μέλος της EAP (European Association for Psychotherapy) και του ITACA - Ελληνικό Τμήμα (Σωματείο των Ευρωπαίων Επαγγελματιών Λειτουργών για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης). Από το 2000 εργάζεται ως ψυχολόγος / ψυχοθεραπεύτρια στη Μονάδα Ψυχολογικής Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω, η οποία υπάγεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.
 
Στα πλαίσια της δουλειάς της στο χώρο της τοξικοεξάρτησης, το κύριο έργο της αποτελεί η ατομική και η ομαδική ψυχοθεραπεία των χρηστών, καθώς και οι ομάδες γονέων. Επιπρόσθετα, από το 2012 είναι εισηγήτρια στο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, «Εθισμοί και Ψυχική Λειτουργία. Θεωρία και Κλινική Πράξη»,που πραγματοποιεί η μονάδα 18 Άνω.
 
Παράλληλα, η Αλεξάνδρα εργάζεται ως εκπαιδεύτρια / διευκολύντρια στο Τμήμα Συμβουλευτικής του ICPS. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της είναι η Προσωποκεντρική Συμβουλευτική ενηλίκων, εφαρμοσμένη τόσο στο πεδίο της θεραπείας όσο και της εποπτείας. Έχει συνεδριακή και σεμιναριακή συμμετοχή στους χώρους της ενασχόλησής της (Τοξικοεξάρτηση και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική).